Wednesday, December 29, 2010

impian 2010 dan impian 2011

tahun lepas aku siap wat target kan apa nak capai tahun ni tapi nampaknya byk yang x tercapai cuma ada satu dua je yang tercapai lain2 hancuss dan ada jugak impian tu yang memang x kan tercapai...huhu bukan apa ada aral yang telah menyebabkan impian tu x kan mungkin akan tercapai atau aku yang x cukup kuat kot? be strong pizet!! dan tahun depan masih lagi simpan angan2 dan kalau boleh kali ni biarlah tercapai jugak hendaknya

tahun depan aku pun masih x fikir apa target aku sebab skrang ni pala otak asyik pikir barang2 bb dan sem baru dan keja2 dan keja...nak target ape yer??

so korang apakah target anda untuk tahun baru...dan sudah tercapaikah target anda di tahun 2010 ni?

Tuesday, December 28, 2010

check p pregnancy 24 minggu

pabila baby dah bergerak maka kena la inject untuk kancing gigi bagi pregnancy kali ke 2 nih...huhu hasilnya sekarang tangan adalah lenguh2...kesan mungkin lagi ketara mlm2 ckit nnt kot...skrang ni macam lite2 lagi(boleh ke guna ayat nih??) tapi rasa kena bersyukur gak sebab bila second pregnancy cuma kena cucuk sekali ja banding dengan masa anak sulung dulu kena cucuk 2 kali...dan rasa 2 lenguh!!

hari ni hasil check up macam biasa2 je bp normal 107/70, berat naik lagi 2.5kilo dan nurse x suruh pun ulang ambik bp uih sangatlah bersyukur nak buat macam mana kan rasa nak makan je selalu...hehe jantung bb pun normal dalam 149permin kira ok la tu...sihat2 la kau kat dalam perut tu ye nak... :)

skrang ni kalau jumpa yang kenal2 mesti tanya dah scan ke belum bb boy ke girl? owh makcik masih lagi x pegi scan sebab doktor kata hari tu 7 bulan baru nampak clear...biarpun hati adalah x sabar nak tahu jantina baby tapi tetap x pegi lagi scan tunggu 28 weeks kot...tiba2 jadi excited nak shopping barang bb...hehe jangan x tau list barang bb masa 4 bulan hari tu dah siap2 buat dah apa nak beli...duit untuk upgrade breastpump pun dah hampir2 nak cukup, harap2 sebelum bersalin dah boleh dapat breastpump idaman kalbuku...nak tau?? tunggu makcik berjaya beli baru boleh tunjukkan hasil :)

till then daa :)

Thursday, December 23, 2010

minggu berkursus

bila dah hujung tahun semua baru nak kalut2 kan nak bg cukup 7 hari kursus...kalau tgk 7 hari tu macam x la lama sangat...ala p situ 2 hari p cni plak 3 hari last2 hitung2 blk dah cukup dah 7 hari...tapi tu kena tengok jugak orang tu nama dia selalu terpilih ker??

yang aku berkata ni pasal nak kena organize kursus last minute...huhu sebabnya ada lagi staff bawah seliaan aku yang x p kursus lagi...biarpun nampak ckit ja 7 hari tu tapi kalau dah semua x penah pegi memang x ada la nak cukup 7 hari tu...lagipun bila orang2 ni nama x penah terpilih...memang aku pernah pasang impian nak organize kursus sendiri tapi last minute ko...di kala nak masuk ambang tahun baru ni...fadan la muka makcik ni haa..

tapi x pe sebab dah nak bg cukup jugak 7 hari aku dah korek2 aktiviti yang ada derang2 ni dah blh la dapat 3 hari dan minggu depan satu minggu dari ahad sampai rabu kursus ja trus...putih la mata sorang2 ngadap penceramah dengar taklimat...ehh tapi cuma 2 hari ja taklimat 2 hari lagi praktikal kira ok la tu...x la putih mata sangat...

ohh tujuan makcik dok bebel2 dari tadi sebabnya nak bgtau minggu depan makcik nak berkursus seminggu...lalala kursus best makan pun best jangan tambah berat lagi sudahlah...dapat ilmu baru lagi lah hendaknya...amiinnn

Wednesday, December 22, 2010

pabila cuti dah tinggal ciput...huhu

tu la kan awal tahun tengah tahun cuti melampau2 dari yang carry forward tahun lepas dengan tahun ni memang aku cuti2 ikut dan je kan bajet cukup sampai ujung tahun skali dah tinggal ciput ni si kecik tu demam plak dan aku kena p keja jugak...huhu sangat sedih bila kena keja tapi ati teringgal dekat rumah ingatkan anak yang kena hntr dekat pengasuh...rasa nak bg3g ja satu hari tgk macam mana keadaan dia...tapi x pe lah kejap lg ambik half day kot...bawak g klinik jumpa doktor ambik ubat...

ni kes berjangkit la ni...balik kampung br ni ramai yang demam sebab ujan x benti kat kg tu...nak g shopping dekat pekan rantau panjang tu pun macam x brapa nak best sebab ujan tapi dah gaji kan...beli la jugak...hehe tapi bila ujan ramai yang demam dan semalam si kecik tu demam jugak...

dari dulu sampai skrang ni aku cam confuse jugak...apa beza ekh klinik pakar kana2 dengan klinik biasa dan klinik kerajaan...adakah ubat derang tu berbeza atau servis yang lebih tip top...tapi dari segi servis tu aku ada la penah gak g klinik kanak2 ni dan dari segi servis memang aku kata x la tip top sangat..doktor agak kasar...trus aku pangkah x mau p dah...pastu dok pikir nak p klinik mana2 plak...payah2 sgt jap g aku g klinik panel ja...jimat dari segi kos...

Tuesday, December 14, 2010

jumpa doktor lagi dan lagi

asyik2 jumpa doktor je kan...nak buat macam mana peknen kali ni doktor tu suka jumpa aku...haha ayat perasa x boleh blah abis dah sebulan sekali ja mesti jumpa doktor sampai naik bosan dah aku pegi klinik tu tapi demi kesihatan diri sendiri dengan orang dalam perut ni kan pegi je lah jumpa doktor tu ambik amanat dengan nasihat serba sikit...

kali ni jumpa doktor sebab last week aku kena derma ambik darah untuk check hormon tiroid aku dan nasib baik tgk result td dah kembali normal dalam range yang sepatutnya...rasa lega time tu sebab lepas ni x payah dah aku dok kena p menderma ambik darah lagi...nak nak plak aku ni kan takut jarum...haha serius wei memang aku takut dengan benda tajam tu...masa praktikal dulu kena ambik darah patient nak check denggi pun dah seram badan ni nak cucuk hb bulan2 mesti aku pandang sebelah lain...janji aku x nampak jarum tu..padahal nak ambik hb tu secuit ja pun, tu pun aku dah ketar lebih..hehe

masa dok tunggu nak jumpa doktor tu ada sorang akak ni tegur aku jumpa doktor sebab minum air gula x lepas ker? uih akak ni dan dan je buat kesimpulan tersendiri...aku pun cakap la nak review keputusan ambik darah minggu lepas...dah borak2 rupanya akak tu kena minum air gula pastu result dia x lepas kena la jumpa doktor...tu aku pikir macam scary je mintak2 aku time peknen sekarang dan akan2 datang x akan kena minum air gula...tgk plak macam ramai je skang ni bila peknen kena diabetes lagi aku takut...jgn la aku terkena jugak...ulang ambik darah pun dah buat aku cam serik...huhu

ujung bulan ni dah masuk 6 bulan rupanya aku peknen macam kejap la plak peknen kali ni...nak lagi lama...huhu nak2 plak bila bb asyik dok tendang2 je skang ni x kira masa...sangat seronok :)

Monday, December 13, 2010

beringat sebelum terlambat...

aku bukan la arif sangat bab2 perubatan ni baik dari segi moden ataupun tradisional...tapi dari pengalaman dan iktibar aku rasa x salah kalau petua yang orang bagi selagi x memudaratkan aku akan ikut yang mana buruk dan x sesuai tu aku tinggalkan...

dan dari segi berpantang selepas bersalin mana yang mak aku pesan memang aku amalkan...sebab aku percaya ada hikmahnya dia suruh aku buat macam tu dan macam ni...mungkin ada rasional dia jugak bila difikirkan balik...x kisahla orang lain kata eh lamanya pantang aku dulu macam ni mamcam ni...pun aku x ambik kisah jugak lain orang lain la cara dia kan...

dan bila masa member aku yang sorang ni mengandung anak dia yang sulung aku pun tumpang gembira sama...ye lah member nak dapat anak kan aku la excited lebih dari dia...hehe siap tolong crkan list barang2 bb semua memang terexcited lebih la kan...

tapi mungkin suratan ataupun kebetulan anak dia x umur panjang...cuma sempat 7 bulan je dalam perut dan meninggal sebelum sempat lahir...time tu aku tumpang sedih sama...macamkan anak aku yang mati tu...dan macam2 spekulasi yang keluar la kan...gosip ni memang bergerak lebih pantas dari internet jalur lebar adanya...hehe ada yang kata sebab dia jatuh banyak kali tapi x p check la, ada yang kata sebab dia angkat benda berat2 la sebab dia sempat p main bowling lagi masa peknen tu, ada yang kata sebab hb dia rendah la, ada yang kata macam2 lagi la...

tapi macam mana pun aku rasa mungkin Dia bg pinjam buat sementara...mungkin lepas ni dapat anak kembar ke...ganti balik yang meninggal tu, x siapa yang tahu kan...dan aku rasa pendapat dan petua orang tua2 x salah kita amalkan dan beringat sebelum terjadi apa2...kalau dah berlaku nak tarik balik masa tu memang dah x boleh..

Thursday, December 9, 2010

bukan mudah nak kaya...

sejak berchrup chrup ni buatkan aku sedar bukan mudah nak kaya sebabnya chrup chrup akan bayar certain amount untuk apa yang kita tweet memang task tu agak mudah tapi nak kumpul rm100 tu bukan senang...takat ni jumlah chrup chrup aku br mencecah RM0.53...haha x pe pizet usaha tangga kejayaan...nnt2 cukup la rm100 tu kan...macam nuffnang dulu gak masa br cash outkan duit nampak amount kosong dalam balance dok pikir ohh bila la nak naik amount tapi skang pun aku x cash out jugak...bila ntah nak wak kuar duit tu...tunggu bersalin nnt kot...hehe

skang ni macam makin byk mlm kan...macam2 jenis orang nak berniaga ni...tapi x pe x payah nak mai iklan kat aku...memang aku x kan join...dulu masa tengah bodo-bodo alang ada gak aku terkena satu...dan sampai skang x dapat balik duit modal yang kononnya lepas 10 bulan blh balik modal...dan lepas tu memang x ada satu pun aku nak join...kirim salam ajelah

p/s: thank pada yang reply post aku pasal impiana hotel ipoh tu, tapi sorry la aku x dapat menziarah rumah anda...mungkin lain masa kot

Monday, December 6, 2010

bersiaran dari impiana hotel, ipoh

sebenarnya aku ada kursus ni 3 hari 2 malam dekat cni tapi memandangkan kursus dia agak relax dan sangat fleksibel dan moderator yang sporting dan bek hati maka aku boleh beronline plak...hehe ye lah dia kasik pinjam modem wimax ko..maka marilah kita pakat2 beronline kat dalam dewan ni...muahahaha

oh ni first time kot aku guna wimax sebab kat sp mana ada tempat boleh aku nak try2 guna kat rumah aku lagi lah harem nak ada line kan...dan komen aku adalah ok la modem dia laju jugak dan ramai boleh beronline bersama2 sebabnya dia ada guna cable dan guna wireless pun boleh jugak...pakat online ramai2...best2

hotel pun best...bilik pun selesa, makan pun sedap dan kursus pun best makanya lepas ni jangan la berat aku mencanak2 naik lagi yer...tapi kalau dah bekpes pun ulang ambik makanan sampai tiga pat kali macam mana berat x mencanak naik yer??? hmmmm jawab pizet jawab!!

Tuesday, November 30, 2010

the little one kicking...

dulu masa pregnantkan syauqi bila check kat klinik mesti nurse tanya baby dah gerak belum...masa tu anak sulung kan aku memang blur..siap tanya balik dekat nurse macam mana nak rasa kalau baby tu gerak?? haha gila punya x tau dan aku dapat injection untuk kancing gigi pun lambat sebab asyik x rasa2 pun baby tu tendang2

tapi kali ni memang awal gila aku rasa dia tendang2...naik 4 bulan kot trus rasa...salah satu rasa yang best bila pregnant adalah rasa tendangan kecil kat perut tu...nak2 pulak dia berpusing ke summersault kat dalam tu sampai baju pun ikut gerak skali dengan dia...tapi memang best perasaan masa tu...agaknya sebab dulu lambat aku rasa kali ni awal2 lagi dah boleh rasa baby...dan feeling nak bercakap dengan dia pun lebih ckit...semua benda nak cerita dekat baby...hehe macam poyo je

dan aku dah siapkan baby checklist awal2 kali ni...bukan apa x nak kalut2 (macam poyo je bunyinya) tapi betul la orang cakap next baby ni list dia lebih pendek dari first baby...cuma dalam hati pasang jugak angan2 kalau baby adalah girl bolehlah beli barang2 kaler pink dan x terkecuali headband...hehe sebab masa pregnantkan syauqi dulu dok usya2 jugak headband tapi bila dah scan kata lelaki dan orang2 sekeliliang pun kata lelaki aku pun cancel la angan2 nak bg dia pakai headband...harap2 dapat girl kali ni...harap je la kan kalau tiba2 boy pun aku terima dengan redha...anak kan rezeki

sangat tak sabar nak tunggu pegi scan tengok jantina baby...senang ckit nak pilih nama dan prepare barang2 dia...skang dah 20 weeks boleh ke scan jantina ekh? tadi pagi check up 5 bulan dan berat aku memang melampau2 naiknya dah 3.5kg naik...haha makan sedap kan makanya ulang lagi la ke klinik tu ambik bp...alfadan lah muka tapi selang 2 hari x macam bulan lepas tiap2 hari...janji aku dan baby sihat sudahlah...

Sunday, November 28, 2010

berpisah dengan anak...aku memang x sanggup

hari tu kan aku kena pegi seminar alah x lama pun dari 21-23hb dekat kl dan budak kecit debab tu aku tinggal dengan tok dia dekat kampung...dan masa tu baru aku rasa kot macam mana mak2 yang keja jauh tu kena berpisah dengan anak derang...yang jumpa 2 minggu sekali or sebulan sekali...seriously memang aku x sanggup...duduk dalam rumah tu dah macam orang gila bayang je...dulu gila bayang dekat bapak dia tapi skang gila bayang bila berpisah dengan anak dia...memang aku x rela...buat semua benda asyik teringat dia je...dan masa tu aku fikir mak2 yang tinggal anak derang tu hati memang cekal sebab bukan senang dok jauh dari anak ni...tapi aku x la sampai berendam air mata kan cuma bila teringat sangat2 tu aku col la tanya dia dok buat apa...

dan hari jumaat lepas dengan nekadnya ajak encik hubby balik ambik dia dekat kampung...esok ambik cuti jaga dia sebab pengasuh dia mintak cuti...korbankan la cuti tahun aku yang tinggal sejemput tu...layan budak kecit tu kat rumah...dan hari ni encik hubby jadi mr mama jaga dia sorang2 kat rumah even tadi balik sekejap ja hantar lauk dengan nasi untuk derang...esok turn aku plak...hmmm

Wednesday, November 24, 2010

rasa marah itu tidak menguntungkan...

hari ni pagi2 lagi kena berhadapan dengan manusia yang pemarah...x faham jugak kadang2 x boleh kah kalau bercakap dengan bahsa yang sopan apakah bila marah2 tu anda akan dilayan dengan lebih sempurna?? tapi aku rasa kalau cakap dengan bahasa yang lebih sopan ni layanan orang pun lebih dan orang pun x rasa nak sumpah2 kita...

kes dia macam ni dia datang tu dengan muka yang ala2 samseng sebabnya anjing dia kena tangkap olah bahagian kami...ye la bila dah lepas luar dari kawasan gate rumah dia dah jadi satu kesalahan ikut undang2 kan lepas tu bila dah kena tangkap nak suruh staff tu lepaskan anjing dia balik tanpa budi bicara dah jadi satu kesalahan dah kalau buat macam tu...dah x boleh lepas maka datang kat ofis marah2..konon nanti anjing dia x makan la duduk kat dalam tahanan tu lepas tu anak dia menangis la...walau apa pun alasan dia salah tu tetap la salah tapi x bolehkah bercakap dengan bahasa yang sopan...budi bahasa kan budaya kita...berfikirlah secara rasional sebab x ada salah bila bercakap dengan lebih sopan ni...

dan bila dia marah2 orang yang berlawan cakap dengan dia pun naik moody sama2 jugak tapi tu lah kan customer is always right walau macam mana pun nada dia bercakap tetap x boleh marah balik dekat dia tapi dia tetap kena ingat kakitangan kerajaan ni tetaplah manusia ada hati dan perasaan yang bekerja takat terdaya...x bolehkah anda bercakap dengan nada yang lebih sopan sebab tu tidak merendahkan martabat anda pun...sungguh aku x faham

Saturday, November 20, 2010

berkursus...lalala

lepas raya trus p berkursus...nun di tengah kl dekat2 dengan pwtc...21-23hb...
apa syauqi? oh budak kecit tu duduk dengan tok dia jd budak kampung kejap...pandai2lah tok dia melayan kejap mak dia p berjalan...hehe lgpun tok dia dah sangat exsaited sebab cucu duduk dengan dia sebelum ni mak dia memang x nak bg kan...ok lah apapun daaa...

Tuesday, November 16, 2010

selamat hari raya aidiladha

wah esok dah nak beraya dah kan? tapi kenapa yer mood nak beraya haji kali ni memang sangat2lah tidak ada...kuih raya satu habuk pun aku x beli...baju raya pun pakai balik baju raya posa yang lepas ja...tapi dalam x semangat tu ada satu je aku semangat sangat...semangat nak cuti...hehe ye lah kedah kan cuti raya haji 2 hari dah raya hari rabu, sambung ke khamis lepas tu jumaat dan sabtu cuti am campur2 dah jadi 4 hari...yeay

mak aku pun macam x sabar je asyik dok tanya bila aku nak blk...last2 dah aku pening sangat bila tanya banyak2 kali ni aku dah terjawab kata nak nak balik hari rabu...opsss hehe hari rabu kan dah raya ada jugak yang nak kena sekeh sebab nak balik pagi raya...hehe

apa2pun selamat hari raya buat semua...selamat menjalani ibadah korban jangan korbankan diri sudah... :)

Sunday, November 14, 2010

revise edd(due date bersalin)

well peknen kali ni byk kali jugak la jumpa doktor dan check up memacam...yang terbaru hari isnin lepas jumpa untuk scan balik tgk due date yang dah lari jauh tu lepas tu tengok result test untuk anemia tu...alah yang ambik darah, urin dan stool tu...dan hasil ujian adalah x ada apa2 yang nak dibimbangkan sebab sebelum jumpa doktor tu ada jugak ambik hb dan hb terkini adalah 11.7(rasa sedikit lega kat situ) ohh time ambik hb ni rasa nak puji ckit dekat mlt yang ambik tu sebab macam ok jugak la dia ambik hb ni ckit pun x sakit...sebab pengalaman lepas ada nurse yang ambik hb ni sampai sakit hujung jari aku tu dekat 3 hari...sangat lah x pro dan nnt lepas beranak berkemungkinan aku kena hadap nurse tu lagi...huwaaa

ohh hasil scan dan tarikh masa scan hari tu dan yang terkini memang x berubah maka doktor kata x payah ikut tarikh period tu ikut yang scan dan due date baby adalah 15 april 2011...time dapat tau tarikh due date tu macam blank sekejap (oh tak habis2 nak blank) sebabnya sem depan kalau ikut kalendar aku akan exam final bermula 20 april dan kalau aku jadi bersalin 15 april maka lepas 5 hari beranak aku dah kena pegi duduk exam yang x kurang 3 jam tu...dan kalau bersalin sah2 la aku akan balik berpantang dekat kg di kuala nerang dan kena travel ke sungai petani nak ambik exam dan lepas tu balik ke kuala nerang balik...agak hazab jugak bunyinya...tapi lepas tanya mak aku dia kata doa lah supaya aku dimudahkan bersalin dan mudahlah jugak aku nak ambik exam nnt...aku pun harap2 macam tu jugak...amiiinnn

dan dengan ini makcik nak simpulkan yang tarikh terkini due date baby adalah 15 april 2011 dan bukan lagi 24 march 2011...harap2 dapat bersalin dengan mudah kali ni x nak lagi dah induce2 ni semua...aminnn

no connection...

aku kan hari tu dok bising2 kata broadband line c tu macam lembab nak mampus kat rumah aku maka lepas bincang2 dengan en hubby dan kalau nak stop plan tu memang x bleh sebab kontrak masih berbaki setahun dan akhirnya offer kat abg aku dia nak x ambik broadband tu cuma sambung bayar bil bulan2 dalam rm50...dan dia pun setuju maka aku pun x lg boleh beronline dari rumah cuma kat ofis ja boleh online sekejap2 dan oh memang seksa beronline kat ofis ni...sebabnya...2 minggu lepas server kat ofis aku problem...maka senyaplah aku dari dunia internet...hambik kau...belog pun dah x berupdate...semua cerita x boleh nak cerita dekat belog...isk2(sedih woo...)

ohh dalam pada tu ada jugak bercita-cita nak ambik streamyx tapiiii aku kan x lama lagi nak tambah lagi sorang in the family dan expense jugak mungkin bertambah...maka impian itu mungkin x dapat direalisasikan lagi...huk huk (sambung sedih)

tapi x pe hari ni line sudah ok...hoyeah...(gelak ketawa yang jahat) dan exam final untuk sem ni jugak sudah habis hari jumaat lepas (sambung lagi gelak jahat) maka hari rabu ini aku boleh beraya sakan...biarpun en hubby cuma cuti hari rabu saja dan dia akan keja balik hari khamis dan jumaat tapi x pe sebab aku cuti dari hari rabu membawak ke hari sabtu....lalala ok nnt2 aku sambung story mory ye...till then daaaa

Sunday, October 31, 2010

baby kuning...petua dan pengalaman

pregnancy kali ni macam risau ckit takut adik syauqi kena kuning macam abg dia...yelah masa syauqi hari tu dia kena kuning agak lama jugak 34 hari dan masa adik syauqi kalau boleh biarlah x lama macam tu atau kalau boleh x ada lansung...tapi kalau nak dikira ikut kata2 nurse tempoh hari dan dari pembacaan kalau dah ada anak yang kena kuning ni anak2 yang kemudian berisiko agak sama...risau lah jugak

kalau ikut dari segi pembacaan anak yang ada ciri-ciri ni boleh terkena demam kuning
1. ibu punya darah tak sama dengan anak (biasa pada ibu rhesus negatif atau darah o) = ni dua2 aku x ada tapi syauqi tetap jaundis jugak
2. G6PD dalam darah bayi - ni pun x ada jugak
3. bayi yang tidak cukup bulan = ni pun bukan

dan dari segi petua plak masa syauqi dulu antara yang aku amalkan
1. jemur baby masa pagi antara pukul 7-9 pagi = ni boleh dikatakan tiap2 pagi mak aku buat cuma pakaikan pampers dan duduk kat depan pintu masa matahari pagi ni tapi x berkesan jugak
2. susukan dengan susu ibu = memang syauqi menyusu susu ibu cuma hari pertama sampai hari ke3 ja dia kena minum susu formula tu pun sebab nurse kat hospital yang bg
3. beri bayi minum air masak supaya tahap biribulin turun dengan cepat = ni memang aku x amalkan sebab baby hanya patut minum susu mak dia je masa 6 bulan pertama
4. jika mak ambil jamu atau ubat masa pantang baik stop dulu sampai anak baik dari kuning = ubat memang aku start lambat sebab takut jugak effect bb tapi macam x ada beza pun
5. rebus bendi atau tonyoh bg keluar lendir bg bb minum - ni dah try x berkesan jugak
6.bg bb minum susu kambing - ni aku x try sebab org kata susu kambing panas lgpun susu mak dia kan banyak
7. bg bb minum air sengkuang cina - ni pun dah try jugak x berkesan
8. bg minum air anggur hitam dalam 2 titik - ni x sempat try sebab lepas tahu petua ni x lama tu pegi check dah baik dari kuning
9. bg bb mandi dengan daun inai - jugak x berkesan
10. bg bb mandi dengan nila - ni pun x berkesan jugak
11. air serbuk mutiara cina - ni pun x jadi jugak
12. mandian herba buah keranda cina - ni pun x berkesan jugak
13. mak dia makan nasi dengan lada hitam - ni buat kami panas badan adalah jugak x sesuai
14. letak daun keranda bawah bantal bb dengan bawah tempat tidur bayi -  agak berkesan tapi penat mencari dan ni
15. amalkan makan buah delima masa mengandung - ni br nak try kot2 berkesan
16. amalkan makan buah bendi masa mengandung - ni dah try x berkesan jugak
17. amalkan minum air kelapa muda - ni dah try jugak bb memang kulit bersih tapi kena kuning jugak

mungkin ada jugak petua lain yang boleh diamalkan tapi aku x listkan sebab yang aku listkan ni semua petua masa syauqi tempoh hari tapi selagi petua tu x salah dan tidak memudaratkan bolehlah diamalkan sebab dari segi pengalaman aku hari tu sampai naik kesian bila hampir tiap2 hari kena ulang pegi hospital ambik darah kat ujung kaki bb...dari bb x rasa sakit sampaikan trus menangis2 sakit...sayu je hati ni bila jadi macam tu...kalau boleh biarlah pengalaman kali kedua ni adalah bebas dari anak kuning ni...trauma tu huhu

update:masa syauqi mungkin x berapa tau lagi tapi masa syaza alhamdulillah cuma 7 hari tu pun sebab awal tu makan jamu maka kuning naik balik..kena ingat kuning ni adalah berpunca dari sel darah merah yang mati dan x boleh dikeluarkan dari badan baby...baby kena berak atau kencing at least 8 kali sehari baru kuning akan turun..petua paling mujarab yang aku buat adalah bagi baby menyusu 30 minit sekali..kena konsisten dengan kira waktu semua...kalau x memang x cukup..baby time tu minum x banyak...maka waktu kena lebih kerap..kalau mandi daun apa pun tapi baby x minum susu ibu dengan cukup memang x kan turun kuning tu..tiada yang lebih baik dari susu ibu tu sendiri

Wednesday, October 27, 2010

check up adik syauqi 18 weeks/16 weeks

dah masuk 4 bulan rupanya...tu la bila x dirancang ni maka dah brapa bulan pun macam confuse dah la tarikh due ikut period dengan scan adalah tidak sama...tarikh scan lagi lambat dari tarikh period...beza banyak la jugak dekat 23 hari...dan nurse check perut pun cakap dia ukur tinggi rahim baru 16 minggu bukan 18 minggu...ish bb x nak kuar awal kot kali ni nak duduk lama2 kot dalam perut mama dia...hehe

dan masa check kali ni x kena ambik hb..huh nasib baik sebab makcik memang scary dengan ambik darah padahal hb tu ambik secuit ja kat jari tu haa...tapi yang x best sebab nurse kata hasil ujian darah hari tu suspect ada tiriod dan kena ambik darah ulangan 11hb nanti, lepas tu kena jumpa doktor untuk tengok result ambik sample darah, urin dengan stool hari tu lepas tu scan lagi sekali sebab tarikh due yang lari jauh antara dua tu...x kisah la nak scan ke apa kan...tapi sebut bab ambik darah tu...ermmm memang susah hati sungguh...suka sangat la ambik darah orang ni kan...

bila turn timbang berat kena plak lagi sekali sebab berat naik 3kg dari 48kg dah jd 51kg...nurse tu kata kena ulang ambik bp untuk 5 hari...hmmm sungguh berat makcik ni memang x diduga kejap x naik2 kejap dah naik terlebih plak sampai kena ulang ambik bp tapi cuma satu hari je pegi kat klinik tu hari lain ambik kat farmasi je dan bayar rm1 kos ambik bp...janji dekat dengan ofis...hehe

tapi macam confuse la jugak pasal tiroid tu sebab sebelum ni x ada kan tiba2 suspect kata ada...ape effect die ekh kat bb? pastu kalau ada kena makan ubat ke, kena pantau sajakah? kena ulang ambik darahkah? macam rumit je prosedurnya...apapun kena ambik darah lagi...sungguh tidak suka bab2 ambik darah ni...huhu

Sunday, October 24, 2010

dalam dilema....

kan x lama lagi dapat ckit imbuhan kan duit ihsan katanya tapi besar maknanya dekat aku ngan encik hubby ni dan dulu plan tiap2 tahun nak pegi holiday biarlah tempat dekat2 pun x pa janji ambik cuti dan pegi berjalan biar 2,3 hari tapi bila dah start beli rumah ni dan aku pun sambung belajar maka semua impian nak pegi holiday tu macam jauh panggang dari api...hmmm tapi masih lagi la teringin

dan baru ni aku dok bising2 jugak dekat encik hubby nanti dah nak tambah lagi sorang dan aku plan nak beli breastpunp baru yang x payah guna tangan dan boleh guna time driving...skang ni memang la aku guna manual dan manual tu masih lagi elok tapi tahun depan kena pikir banyak sebab encik hubby nak pegi berkursus 6 bulan dan selama 6 bulan tu aku kena jadi ibu tunggal dan uruskan anak2 dan aku rasa breastpump yang x payah guna tangan adalah lebih convinient dan aku nak ringan2 je (demand lebih...hehe)

dan encik hubby pun bila dengar aku merungut2 ni macam x nak hampakan aku so dia kata nnt dah dapat duit imbuhan tu boleh la beli cuma tambah ongkos ckit lagi ja...lagipun dia consider sebab nak tinggalkan aku 6 bulan kot...(kalau ikut hati nak ja aku ikut...tapi x boleh utang banyak) tapi macam dilema gak sebab sebelum ni konon bila dapat duit imbuhan tu nak pegi holiday jalan2 bawak budak kecik tu makan angin dan plan macam tak jadi je kali ni...hmmm sangat berbelah bahagi darab campur hati ni

oh pasal encik hubby nak pegi berkursus...dia mungkin berkursus dari bulan 2 kot sebelum aku deliver dan sampai bulan 8 kalau tiada aral atau mungkin sampai bulan 11...agak lama jugak tempoh tu aku pun x tau aku boleh survive ke tidak...kalau dia balik lambat pun aku dah merungut-rungut ni x balik lansung cuma ujung minggu ja sekali sekala...uhh dugaan besar tu...nasib la cuti bersalin boleh ambik 90 hari boleh la aku duduk di kampung bawah ketiak mak lama2 ckit...hehe

maka sekarang ni dua pilihan


bercuti


breastpump baru

...hmmm

Sunday, October 17, 2010

cabaran...dugaan?

peknen kali ni first time ambik hb kena darah rendah agak rendah jugak la sebab cuma 10.6...dan kena jumpa doktor dan bila jumpa kena ambik darah, urin dan stool untuk check...kalau darah dan urin x kesah sangat tapi bila stool macam ohh sampai macam tu skali nak di check sabar aje lah memang dugaan...darah katanya untuk full blood count dan memang result nampak la kurang hemoglobin tu...urin plak untuk check darah dalam urin dan hasil tunjuk ada la darah dalam urin tu cuma menunggu kata2 doktor plak dan stool plak nak check cyst dalam stool atau kata lainnya cacing...hmmm yang ni masih x dapat result tunggu kata doktor jugak...dugaan sungguh

time cerita kat orang kata darah rendah ni x payah cakap la sermua kata makan hati dengan kerang banyak2...memang agak tensen dengar nasihat sama ni padahal dah naik muak dah makan hati ngan kerang ni..pantanh jumpa beli menu tu asyik hati ,kerang, esok hati balik, lusa kerang balik...kalau x naik jugak hb tu lepas ni x tau la...dah naik muak dah makan menu dua ni...huhu moga2 lepas ni kembali normal la hb tu

dikala entry ni ditaip makcik dilanda sakit kepala dan hidung berair...selsema ni kes berjangkit dari syauqi la ni...minggu lepas dia demam 2 hari selsema dan batuk batuk...pastu hari jumaat makcik pulak start sok sek soksek...hmmm tapi masih berdegil x nak makan ubat (mungkin pasal ni la anak pun payah nak makan ubat kan) nasib la...biar dia lega sendiri lagi ok kot tambah imuniti (masih lagi x nak makan ubat...hehe)

Wednesday, October 6, 2010

dah macam roda impian plak...hehe

buka nuffnang pagi tgk visitor trus rasa macam roda impian plak...berkaler-kaler...hehe tba2 post aku pasal shaun the sheep blh jd glemer...ramai org tgh tgk shaun the sheep kot...

those that visiting...mekasih byk..ada jugakm sudi singgah dekat belog yang ntah hapa2 ni :)

Tuesday, October 5, 2010

snap for syauqi besday party

x byk sangat gmbr sebab orang lain yang ambik selain bizi makan dan makan dan makan...hehe

acara potong kek...tapi nape macam mak dia yang over nih...hehe kek ni beli tambah sebenarnya...selain dari order cupcakes kat member encik hubby...kek adalah black forest...yummy dan lembut2 gitu
ni la kek si besday boy...besday boy cuma makan cikit2 sebab bizi dok angkut sumi
ni plak cupcakes...comel kan??
biasa budak bertuah ni x suka ada benda atas kepala mesti nak buang tapi topi ni boleh menten plak atas kepala dia...rasa lain kot pakai topi ni tapi sayang talinya udah putus...ramai sangat berkenan...jadi la macam tu
saya dah setahun...yeay
apa nak sumi saya...x bley x bley

lain-lain menu hari tu: bihun goreng, pulut kuning, rendang ayam dan jajan-jajan...hehe

Wednesday, September 29, 2010

hari ni pada setahun yang lalu saya dilahirkan...

saya dah jadi toddler bkan lagi baby...makan pun nak suap sendiri.x mo dah orang suapkan (err tpi kadang-kadang layan gak orang suapkan makanan...hehe)

Sunday, September 26, 2010

kecewa...

aku ni bukan la jenis nak kempen-kempen nak pomot segala kat orang...jugak bukan jenis nak paksa2 orang ikut pendapat aku konon-konon pendapat aku je yang manjang betul, jugak bukan jenis nak influence orang supaya mendengar dan menurut segala kata-kata aku...dan memang aku malas semua-semua tu...tapi perasaan ni dah lama aku pendam nak berkempen dekat semua orang pasal kebaikan breastfeeding...ye tu la yang aku rasa sejak aku dianugerahkan gelaran baru sebagai seorang ibu...

tapi masa cuti hari raya hari tu aku jumpa ngan biras aku yang dalam pantang anak dia yang kedua...dan aku tengok dia dalam kategori bernasib baik la jugak sebab susu dia melimpah ruah...bayangkan ajelah dia baru ja habis menyusu anak dia dan boleh perah pulak susu dan dapat penuh botol kecik tu hanya pam sebelah pam...hebat kan?? (makcik sedikit jeles dengan situasi ni...memandangkan aku tengah dikala ketandusan susu dan pernah pam cuma dapat tutup botol ckit je)

tapi rasa kekaguman aku tu x lama sebabnya bila sembang-sembang dengan dia dan dia bgtau aku anak dia x nak minum expressed milk tu dan hanya nak direct feeding sahaja...ok fine aku pun cerita la masa syauqi kecik-kecik pun x nak minum expressed milk masa awal-awal aku pernah bagi susu guna shringe...demi susu ibu aku sanggup dan aku pun tanya la dah anak dia x nak minum expressed milk tu kan apa dia buat simpan buat stok ke? (time ni makcik dok bayang dah dekat penuh freezer umah mak mertua aku kat kampung tu)

dan korang tau dia jawab ape??? dia g buang kat sinki ja...gila kauuu aku nak pam dah penuh botol tu pun bercinta ni yang senang-senang dapat sekali pam sebelah breast boleh penuh botol g buang kat sinki...nak je aku mintak kasik dekat syauqi tapi mikir masa depan dan macam2 hal boleh jadi kalau bersaudara susuan ni...maka kansel niat nak mintak susu tu...tapiiii memang la sayang gila susu tu...hanya orang yang dah susah payah menyusu badan saja yang rasa semua tu....ku berdoa biras aku tu beroleh hidayah betapa pentingnya dia simpan susu tu untuk kegunaan anak dia kemudian hari...ohh aku ada jugak cerita pasal penyimpanan susu ibu ni macam mana, brapa kali pam setiap kali keja tapiiii still ke sinki jugak...tiap kali aku tgk memang rasa mcm nak halang je...jangannnn tapi susu orang kan...apa hak aku nak halang...tapi aku memang x puas hati!

kalau korang what will you do? aku still rasa kecewa jugak sampai hari ni...cite kat my hubby dia pun kata sayang nya!!

Thursday, September 23, 2010

dulu dan sekarang...

dulu: masa peknen rasa macam kulit huduh gila tgk bedak compact tu pun rasa nak campak tepi(ohh memang pun bedak tu dah selamat syauqi men campak-campak pun, hancur berkecai)
sekarang: kulit rasa biasa-biasa saja tapi rasa nak melawa tu lebih dari masa peknen yang dulu

dulu: time peknen rajin gila tiap2 hari cari resepi baru dan balik try...x jadi ke jadi tu belakang kira, perut tengah memboyot pun rajin je masak, bulan posa cuma 2,3 kali je beli luar
sekarang: malas gila masuk dapur cuma untuk masak air dan basuh membasuh, resepi tu rajin gak cari tapi x terbuat-buat, bulan posa kalau boleh tiap-tiap hari nak beli kat luar...kalau masak pun ala kadar je

dulu: makan apa pun x dak masalah, boleh ja ke hulu hilir macam bukan peknen pendek kata x dak lansung morning sickness tu semua
sekarang: terlebih sensitif la plak...tiap2 pagi gaduh ngan encik hubby sebab deodorant dia aku kata busuk, bau goreng-goreng pun pening, lepas makan mesti loya ngan pening-pening...nasib la cuma baru sekali aku muntah tahap melampau lain cuma loya-loya ngan pening-pening lalat

dulu: balik keja petang-petang mesti kelepek je macam orang baru balik hiking penat tahap melampau, tahap dimana nak angkat tangan pun x larat...huhu
sekarang: pun letih jugak tapi x boleh nak baring-baring ikut dan je sebab ada makluk kecik mai lompat-lompat atas perut, x pun tarik rambut, tarik mata...mana-mana la janji melayan dia

dulu: cuma berdua..zaman berdua bersama
sekarang: ohh dah bertiga kejap lagi nak berempat pula

apapun aku rasa betul la orang cakap tiap anak tu peel dia lain-lain...dan memang x sama peknen dulu dan sekarang(err kalau girl pulak pun ok jugak...hehe) biarpun rasa loya-loya dan pening-pening still rasa gembira jugak sebab masih diberi rezeki untuk menambah anak lagi...

Monday, September 20, 2010

kembali ke pejabat...bekerja

oh macam lama ja aku cuti dari hari khamis petang sampai la hari ahad kemarin...lama sungguh beraya sampai mood nak masuk opis pun kemana...huhu tu la bila cuti lama2 ja mesti malas semacam ja nak kerja...sabaq je la

ohh hari ni budak kecik tu terpaksa minum susu ibu topup dengan susu formula...dengan terpaksanya ku campur jua sebabnya semalam balik rumah tgk susu dalam freezer semua cair sebab masa bila ntah automatik jentat dan semua susu dah selamat cair dan x sejuk lansung pun...huhuhu tanya pengasuh dia tadi katanya minum nak tak nak je sebab rasa die lain kot...aku try anmum essential dulu sebab yang tu je ada pek kecik...any other idea yang buleh aku try?? apapun tadi tengah hari dah p bg sebotol hasil perahan kejap tadi...moga2 boleh la biarpun hanya sebotol... :(

cerita pasal raya nanti esok la aku cerita lepas upload gambar masuk ke pc...ada gmbr baru seronok bercerita...ye lah idea campur gambar...hehe tapi tahun ni memang rasa la meriah beraya sebab si kecik tu dah boleh berjalan...satu rumah dia pusing menjelajah dengan mulut bebel bahasa baby dia tu...sampaikan orang lain yang tgk pun geram sebab mulut tu becok sangat... :)

apapun selamat hari raya semua :)

Wednesday, September 15, 2010

masih bercuti

update laju2 sebab masih lagi bercuti dan perasan belog aku dah sedikit lain...tunggu pas cuti jelah tukar layout br...daaa

Wednesday, September 8, 2010

mood raya...

tengok semua orang dok cerita pasal hari raya baju raya, kuih raya, langsir raya, kusyen raya, semua2 lah pasal raya...dan belog aku?? huhu bukan apa aku keja sampai esok dan start cuti hari jumaat sampailah hari ahad akan datang dan masuk keja balik 20hb nanti...raya sakan la kan...muehehe

jangan lah dibuatnya malam ni pengunguman raya jatuh hari khamis maulah aku kelam kelibut nak mengemas semua...huhu tahun ni aku order kuih raya cuma 3 jenis tapi bila 3 jenis tu didarab dengan 3 bijik rumah maka lebih kurang macam 9 jenis jugaklah kuih aku order...kuih pun sama ja macam tahun-tahun lepas sebab aku hanya akan order kuih yang aku makan...yang aku x pandang memang la aku x order sebab nanti kalau x abis sapa lak nak makan kan?

baju raya dan kasut raya pun semua dah siap cuma tunggu nak diseterika dan dikemas masuk beg...biarpun keja sampai esok tapi aku rasa macam x semangat dah nak keje...huhu taun depan kena ambik cuti awal2 ni...kalau keja dan macam x keje dah x dak maknanya aku melanguk kat opis ni dah la nak mai opis pun macam nak p kemana ja...keta punya la banyak...tiba2 ja bandar sungai petani ni boleh jem...hebat2 dan penah hari ahad hari tu aku kena pusing 30 minit semata-mata nak cari parking...lagilah membuatkan aku malas berganda2 ni...hehe alasan2

oh dah malas nak panjang lebar...aku dengan rendah diri nak ucapkan selamat hari raya pada semua yang beragama islam dengan ucapan selamat hari raya...maaf zahir dan batin...pada yang sudi bolehlah datang rumah aku beraya...tapi lepas raya ke11 lah sebab masa tu baru aku wujud kan sungai petani ni...hehe

Sunday, September 5, 2010

lagu latar dekat belog yang menyakitkan hati :(

aku suka belogwalking...jengah2 belog orang jadi stalker baca cerita orang...tgh member buat apa...memang best la belogwalking tapi...aku memang x suka belog yang ada music2 background ni...kalau buka kat rumah boleh bikin anak terkejut (ni time anak tdo pastu mak dia curi2 main komputer) pastu kalau kat ofis bisa bikin orang lain terkejut (ni time kat ofis la curi2 main tenet ish ish ish)

dan pagi ni konon macam biasa la nak belogwalking dulu pastu buat keja dan komputer ofis aku ni macam lembab ckit dia ambik masa nak on pastu nak loading segala mak nenek kat desktop tu pastu nak loading setup2 lain pastu nak update antivirus plak dan aku yang x sabar ni trus kelik dekat mozilla dan hasilnya biarpun aku dan tutup buka tutup buka tutup buka mozilla tu still lagi ada lagu korea mai mana ntah dok nyanyi2 dari pagi dari sampai la skang ni, biasa kalau sempat memang aku kasi diam dulu lagu tu tapi ni ntah dari mana datangnya lagu tu dan x dak punat nak dioffkan (last2 kasik diam itu speaker)...memang makcik sangat tensen...kalau lagu raya x pe la jugak ada la mood nak raya x lama lagi kan tapi ni lagu korea x hape2 je...

so korang2 yang letak lagu dekat belog tu sila la fikir-fikirkan bukan x best ada muzik2 latar ni cuma agak tidak menyenangkan orang2 yang macam aku ni...mungkin orang lain suka kot

Wednesday, September 1, 2010

syauqi 11 bulan

ish dah 11 bulan dah bujangku itu...dah makin lasak dan dah makin cerdik dan bulan depan kena cucuk montot untuk setahun...ngeh ngeh

progress syauqi
1. dah boleh berjalan ni sejak sepuluh bulan 2 minggu dah boleh bertatih dan sekarang dah makin laju
2. dah banyak mulut sometime ada setengah word macam apa, mama, papa, sakit, jangan..suka dengar
3. makin manja...kandang suka nyendeng nak bermanja...
4. makan semua benda even yang orang tua makan pun dia nak jugak kalau tak sanggup tawaf keliling mak pak dia demi nak merasa jugak.
5. dah makin faham apa orang cakap dekat dia contoh hari tu ajak mandi trus tunggu depan pintu bilik air...sweet
6. rambut dah makin panjang mungkin x lama lagi nak kena potong dah...syahdu plak mak dia bila anak nak kena potong rambut...tah apa2 je
apapun moga kamu membesar dengan sihat dan membulat...ngeh ngeh sebab mak dia ni suka sangat cubit pipi dia bila ada masa terluang...dan lately pipi tu macam dipampam plak makin montel jek...

Monday, August 30, 2010

happy anniversary yang ke-2

wah macam baru je kawen kan sedar2 dah 2 tahun rupanya anniversary...sambut raya posa pun dah nak masuk 3 kali :) apa pun moga jodoh ini dipanjangkan Allah dan kekal hingga akhir hayat kami berdua...amin


dulu berdua


kemudian bertiga

tahun depan berempat pula...moga semua urusan dimudahkan oleh-Nya :)

Thursday, August 26, 2010

bantuan kewangan rm500...wah dah boleh bajet shopping nie

petang semalam dekat2 nak balik ofismate aku dok kecoh kata ada bonus rm500 untuk raya...macam x caya sebab x ada ura2 pun kata nak dapat kan...skali tgk blog kengkawan len ada yang dah letak news tu dan aku memang rasa suka sangat2 dapat rm500 untuk raya kali nie...hehe eh salah aku dapat rm1000 la sebab en hubby pun kakitangan kerajaan kan...duit mu duit ku jua...lalala

kalau x macam dok fikir gak raya kali nie x leh boros sangat dan keja bajet lagi untuk ulang-alik ke kelas sebab byk duit simpanan dah bawak kuar...dan dengan duit rm500 ni boleh la aku berangan-angan nak dapat henbeg baru..lalala tah pape je kan orang len niat nak tambah baju ker, kuih ker apa ke kan aku plak nak henbeg...x kesah la niat orang kan lain-lain...hehe

owh memang aku sangat-sangat x sabar nak g melawat jj nie...dah la baucer besday baru-baru ni pun aku x p tuntut lagi..kang dia kata dah expired mau aku menangis air mata darah nanti...huhu

so korang yang berkaki dan tangan awam tu selamat menikmati duit raya dari kerajaan la yer...lalala

Wednesday, August 25, 2010

syauqi demam lagi :(

macam lama jek x berupdate...ohh ada la dalam 3,4 hari kot...hari jumaat cuti maka trus sepi bukan apa berukband skang ni memang hampeh dah connect tapi 0kb received ngan send..ohh memang rasa macam nak balik...pinjam ayat encik hubby di kala dia marahkan berukband itu...tapi mengenangkan ada lagi setahun kot kontrak ngan dia tahan sajelah...mebbe area rumah kami tu line dia problem sebab kalau kat ofis or kat rumah abg aku ok je line dia...sabaq ja la kan puan pizet ehh...

ohh hari khamis hari tu berbuka puasa dekat rumah abg aku balik je dari rumah dia budak kecit tu demam...tiba2 je x dak angin x dak ribut...demam tanpa disangka-sangka...trus la mak dia naik risau sebab plan hari sabtu kan nak pegi kelas pjj...jauh tu nak travel dari kedah ke selangor...dan hari jumaat masih lagi hari sabtu pagi baru kebah...memang bagi mak dia rasa serabut la kan...tok dia plak bising2 suh bawak cucu dia balik kg...dan aku memang dah serabut balik je lah...ponteng kelas...ngeh ngeh

malam sabtunya ntah kenapa budak kecit tu meraung2 masa tdo...aku ingatkan sakit perut sebab x membuang dok gosok2 perut dia kasik lega ckit...dan my mom siap tuam2 perut dia kasik x sakit...kononnya tapi syauqi punya meraung siap jerit2 "angan angan ma angan" ohh macam mama dia yang buat dia sakit...time tu ada rasa sayu ckit dalam hati ni...siap masa akak aku dukung leh sambung mengadu " tok...adoi" haha tiba2 je kan budak tu leh pandai mengadu segala

disebabkan dia menanigs x stop dah habis cara kami laki bini ngan mak aku skali so decide bawak p spital tapi tengah jalan dia dah tdo balik maka patah balik...dan pukul 4 macam tu kot dia sambung balik tapi sekejap ja trus tdo balik...

hari ahadnya balik cni tengah malam die nangis gak dan time tu baru perasan rupanya ada ulser dekat tekak dia patutla nangis semacam...plan nak bawak pegi klinik tapi fikir banyak kali gak sebab budak tu memang payah makan ubat....berperang la nak bg ubat dan lepas malam ahad tu trus x nangis apa dah...lagi lasak x ingat ada la...bgn tdo trus cari kereta merah dia tolak satu rumah :)

ohh time dia demam tu aku macam sedih gak pikirkan nanti berat dia akan menyusut...cam x rela ja dia x chubby...haha x papekan mak dia ni...

Thursday, August 19, 2010

posa kali ni...

pelik eh kalau posa tahun lepas aku boleh bertahan sampai ke petang tapi x la penat ke apa...siap boleh masak untuk berbuka semua padahal masa tu menunggu hari je dengan  perut memboyot boleh ke hulu ke hilir tapi ada la satu hari yang missed sebab rasa baby macam x aktif time tu dan dan tu jugak aku berbuka...takut dan risaukan baby lebih tapi maknya masih lagi kuat...hehe

tapi posa kali ni memang sangat2 menduga iman...ohh masuk petang je aku dah rasa penat macam orang br lepas balik hiking penat sampai satu tahap tu tangan gigil2 sebab letih ya amat...huhu dan semalam aku x tau la aku terlebih rajin ke menduga ketahanan diri aku boleh kuar g ot lagi...haha dan hasilnya lepas berbuka pukul 8.45 macam tu la aku dah selamat tertido...konon la kan nak tidokan anak tapi skali ngan aku hanyut trus...

aku ingatkan aku ja yang rasa penat macam tu tapi encik hubby pun sama...tengok dia pun letih semacam dan aku sedar dalam pukul 9 lebih tgk dia dah tutup lampu semua dan tdo jugak...aku ada la kunci jam konon nak bgn pukul 12 nak pam susu sebab stok bulan puasa ni agak sedih tapi hampeh aku x sedar lansung....huhu

tapi...dalam pada tu aku bersyukur la jugak sebab setakat ni aku masih lagi berjaya puasa penuh cuma rasa penat tu yang melampau-lampau...dan setakat ni aku masih lagi menggagahkan diri masak lauk2 untuk berbuka dan jugak sahur biarpun semalam aku cuma masak bihun goreng je time berbuka...ohh bukan takat letih je aku rasa tapi malas...pelik betul padahal dulu masa memboyot dan berpuasa boleh plak aku masak macam2 menu tapi kali ni rasa macam malas tu terlebih2 plak...hmmm

agaknya aku kena cari supplemen kot untuk lebih tenaga dan maintainkan susu untuk syauqi tu...tapi apa yer? ada idea x? kurma tu aku memang makan tapi sebab aku bukan penggemar kurma maka makan sebjij pun makan kena paksa telan dan bila tiap2 hari makan dan macam nak terkeluar blk...huhu

Monday, August 16, 2010

susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak anda...

kan entri sebelum ni aku ada cakap yang aku akan tetap breastfeedkan syauqi selagi aku termampu dan ya sehingga saat ni aku masih lagi breastfeedkan dia...dan momen bila my mom dapat tau aku peknen, soklan dia tanya adalah syauqi minum susu apa lepas ni...
aku: syauqi minum susu mak dia la
my mom: orang tua-tua kata x elok minum susu mak lagi nanti cacing
aku: x pa boleh ja bagi susu badan masa mengandung
my mom: x elok dia minum susu adik dia
aku: ada la tu rezeki depa masing-masing

ohh aku memang degil even my mom, akak aku ngan arwah abah penah kata aku ni anak yang degil dan memang pun aku rasa aku ni degil...dan aku jugak tau apa yang mak aku kata tu untuk kebaikan aku jugak...dia nak yang terbaik untuk cucu dia dan aku memang berusaha bagi yang terbaik dekat dia... :)

reason lainnya adalah aku masih x sanggup nak wean off kan syauqi...saat tu biarlah aku lalui lepas syauqi genap 2 tahun...biarlah aku penat cikit janji cukup 2 tahun janji aku dekat dia...dah memang dari dia dalam perut dulu lagi aku dah dok janji nak susukan dia genap 2 tahun even masa lahir pun aku dok kata macam tu dan bila aku nak wean offkan sebelum 2 tahun memang aku x sanggup...baca experience orang lain pun aku dah sebak dan kalau boleh aku memang x nak lalui saat2 tu sebelum umur dia 2 tahun...

lagipun kat tin susu formula tu kan ada cakap "susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak anda" owh lagilah aku x sampai hati nak bagi susu formula dikala susu aku masih cukup untuk bekalan dia...dan aku bernasib baik susu aku takat ni masih cukup untuk bekalan syauqi setiap hari dekat rumah pengasuh...harapan aku biarlah cukup sampai 2 tahun penyusuan dia...insyaAllah... :)

Sunday, August 15, 2010

dugaan bulan puasa...

aku kan adalah bercuti dari awal posa sampai semalam sebab balik kelantan sambut posa kat sana...ohh menu buka posa kat sana memang lain cikit dari belah cni tapi sebab x sesuai dengan tekak aku kot maka x banyak la dessert2 dia yang aku boleh telan...semua manis-manis dan direndam dalam air gula maka memang bukan aku lah tu kalau tiba2 aku menelan benda2 yang terendam dalam air gula ni...cuma satu je kot dessert dia yang aku suka onde2 pulut hitam...sedap :)

ohh balik cerita asal...aku bertolak balik tengah hari kemarin dan tiba kat rumah dalam pukul 5.30 macam tu lepas singgah pasar ramadhan beli juadah dan bila masuk dalam rumah dan benda biasa bila aku buat adalah tekan suis kipas dulu...pastu macam pelik nape ehh kipas ni x jalan2...
aku: b blackout ke?
en hubby: dak la tu automatik jentat...
aku :(masa ni automatik fikir habis la susu aku)
trus laju2 pegi buka peti ais tengok stok susu syauqi yang x berapa meriah tu...dan memang pun semua 10 bekas dan mencair semuanya...tapi masih sejuk...hwaaaaa dah la penat aku kumpul nak dapat 10 bekas tu dan semua dah cair...trus jadi letih seletih-letihnya...semalam try jugak pam every 2 jam tapi hasil x berapa nak meriah sebab setiap 2 jam jugak budak tu bangun menyusu...isk isk

dan hari ni mood adalah sedikit down mengenangkan susu anak x meriah...ish kena relax ckit kot baru hasil lagi meriah... :(

Tuesday, August 10, 2010

selamat menyambut ramadhan almubarak

buat semua umat islam yang singgah ke sini...member2 blogger semuanya selamat berpuasa dan beramal ibadat dibulan yang mulia...selamat menyambut ramadhan...
baju raya ai dah siap dijahit...motif cerita baju raya??

kejutan part 2

eceh tba2 je kan ada part dua plak...heheh suka ati le kan bukan apa mulai petang ni makcik nak balik kelantan maka sebelum belog ni sepi buat beberapa ketika biarlah cerita itu diceritakan x nak kasik suspen2 dah...karang yang ada sakit jantung boleh terkejut plak...heheh buat yang betul meneka tu err x dak hadiah plak makcik nak bagi..hehe
owh ok gambar ni pinjam dari encik gugel...tapi result dia memang dua line macam tu la...two line means?? makcik nampaknya posa kali ni x payah ganti lagi lah...dan kemarin jugak dapat macam2 reaksi dari orang2 terdekat
reaksi 1: kesian cucu aku lepas ni x bleh manja2 dah...(ayat macam ni lepas ni aku laki bini nak buang anak sendiri ja...isk2 x patut2)
reaksi 2: expecting? syauqi baru 10 bulan (well nak buat macam mana dah rezeki kan)
reaksi 3: tu la x mau rancang...kan dah lekat (err actually we do rancang2 ni semua tapi dah rezeki kan)

pendapat aku plak bagi aku baby ni sangat kuat ok sebab boleh melepasi halangan dan berjaya melekatkan diri dia dan membesar dekat dalam rahim mama dia...biarpun sedikit terkejut sebab kami belum jangka nak tambah lagi sorang tapi kalau dah itu ketentuan dari Dia kami terima seadanya amanah ini... :) kalau dulu masa syauqi semua orang boleh gembira terima dia so masa baby ni pun patut macam tu jugak...he/she deserve the same... :)

dan plan aku lepas ni mungkin aku sambung jugak kot breastfeedkan syauqi dan mungkin jugak tindakan aku tu akan mendatangkan banyak komen2 negatif dari orang2 terdekat tapi untuk anak2 wat tebal telinga sajalah... :)

result ni hasil dari test sendiri kemarin tapi belum g klinik lagi untuk sahkan mungkin lepas balik dari bercuti kot baru pegi klinik...

apapun tu lah kejutan yang aku cakap semalam...i'm expecting :)

Monday, August 9, 2010

kejutan

pagi-pagi lagi dapat satu berita yang sangat unexpected...aku patut suka ke sedih ekh? perasaan itu bercampur aduk...rasa risau yang teramat sangat...tapi apapun aku bersyukur...mungkin ada hikmah disebalik kejadian...hoping for the bright shiny day apapun... :)

Sunday, August 8, 2010

biskut baby...

rasa macam kejap je kan dah setengah tahun pastu dah nak posa...ish ish dalam diam x diam hari rabu ni la kan setart posa...ish ish rasa macam x ready plak nak posa...sebab stok susu br 7 bekas...moga2 dimudahkan lah rezeki syauqi hendaknya...bukan apa budak nak membesar makan pun makin byk...biskut baby yang macam finger boleh pegang2 tu kejap je dia makan seminggu sekotak...ish ish kalau rusk tu dah bolayan mungkin sebab biskut finger tu lagi lembut kot...(isk isk mengenang biskut rusk tu yang mak dia beli satu kotak besar 24 keping yang x habis2 lagi)

owh disebabkan aku syauqi suka sangat makan biskut sampai tiap2 pagi sebelum pegi rumah pengasuh dah kena umpan biskut dulu...maka mak dia rajin la cari resepi nak buat sendiri biskut untuk anak...padahal biskut mak pak dia pun x penah buat...ngeh ngeh ngeh...x pe2 kalau buat mak pak dia pun boleh tumpang kan kan... :)

Donut-Shaped Teething Biscuits
These teething cookies are shaped like a wheel, with a hole in the center. Perfect for little hands to easily grab and carry around
Ingredients
  • 1 1/2 cups unbleached flour
  • 1/2 cup whole wheat flour
  • 1/2 cup maple syrup
  • 3 Tbs applesauce
Directions
  1. Preheat oven to 300. Place all the ingredients in a medium bowl and mix with a wooden spoon until they just come together. Dust the counter lightly with flour and knead the dough until smooth, around 3 minutes.
  2. Roll with a rolling pin until around a half- or quarter-inch thick. Invert a round glass and cut out circles in the dough. Cut out a circle in the middle with a donut hole cutter, or a steel napkin holder.
  3. Transfer the cookies to a greased cookie sheet and bake until barely browned (around 35 minutes). Let them cool completely on the sheet overnight to get very hard.
  4. Makes about 1 dozen teething cookies. Store in an airtight container for 2 weeks.
Banana-Flavored Teething Biscuits
Ingredients
• 1 cup whole wheat flour
• 1 cup dry infant rice cereal with bananas (also try millet or oatmeal baby cereals for babies older than 7 months)
• 3 tablespoons cooking oil
• ice water
Directions
  1. Preheat the oven to 425. In a medium bowl, mix together the flour and infant cereal. Slowly stir in the oil, adding in a little ice water a quarter-cup at a time until the dough begins to form a ball.
  2. Flour your counter and roll the dough out until 1/2 inch thick. Cut into fun shapes or bricks.
  3. Bake in the oven on an ungreased cookie sheet for 10-12 minutes or until slightly browned. Cool completely, leaving out overnight to get as hard as possible. 
  4. Makes about 1 dozen teething biscuits. Store in an airtight container for 2 weeks.
okeh ada lagi sebenarnya resepi dia...tapi aku ambik 2 dulu tu pun bila nak jadi entahlah...aku kalau resepi yang step banyak sangat memang kirim salamlah aku nak buat...takat step ckit2 pastu benda bahan nak guna x banyak mungkin boleh jadi...harap2 jadi la biskuit ni...amiinnn

Thursday, August 5, 2010

no idea...

1. been busy tapi x tau apa yang aku bizikan, keje? rumah? assignement? studi? aku pun x tahu...lalala
2. sangat serabut...tapi dah sendiri yang cari pasal kan
3. simpan cita-cita nak crafting tapi x tau nak crafkan apa, tengok orang buat key chain, fridge magnet dengan yang ganting kat enset tu macam comei je...ish2 teringin gak ni..ohh ada jugak cita2 nak buat sendiri kuih raya tahun ni tapi plan nak buat yang simple-simple ja yang x payah guna mixer dan step yang x serabutkan kepala...kalau jadi boleh la rasa kuih buatan sendiri.
4. ohh dah khamis ehh macam lama je belog ni sepi dan sepi...ish2 not good not good pengunjung pun macam makin ckit dan ckit (ehh pizet bukan kata berbelog suka2 ker?)
5. aku macam terjumpa cerita raja azura bercerai semalam...betul ke cerai...not good not good tapi sumber pun x kata pasti dia cerai harap2 tidak la yer
6. juga terbaca pasal kes budak ke mak budak yang hina negeri johor pasal x de famous amos tu...ohh aku macam no komen...isu sensitif x mo komen lebih2
7. kalau korang baca paper semalam ada cerita pasal air terjun puncak janing kena tutup sebab leptospirosis dan semalam adik sepupu aku tanya simptom2 leptospirosis dan jawapan aku adalah entah demam kot...memang aku kena studi balik tu la studi untuk exam bukan studi untuk amal kan dah lupa...(ok ni ingatan buat diri sendiri sahaja)
pasal ape aku sebut air terjun ni? sebab dekat sangat dengan rumah aku dekat kampung...siap dulu2 even sekarang ada lagi kot famili aku guna air dari air terjun ni, salur ke rumah bayar sewa rm5 setahun...ye tuan tuan setahun ye...sebab dia cuma guna sistem gfs dan salur ke rumah2 yang dekat...tapi air ni cuma ada hari je sampai rumah aku dan ada rumah yang lebih dekat lansung x guna air paip guna air terjun ni ja untuk kegunaan harian...dah jadi kes tutup ni derang guna air apa yer?
ohh macam dah melalaut merata ni tu je daa

Sunday, August 1, 2010

aku dah 25...uih



isk kejap je aku dah umo 25..baru feeling-feeling 18...miahahaha dasar x sedor diri macam tu la kan kan...hehe

owh entri ini adalah autopublish sebab dikala ini makcik berada dikelas di puncak alam...isk isk time besday pun kena masuk kelas...okeh paksa semua orang yang satu kelas bagi hadiah kat makcik...konon la berani nak paksa-paksa orang kan

okeh sudah la menaip mangarut-mengarut ni...semua orang wish paksa rela la dekat ai yer...ngeh ngeh ngeh
daaa

Saturday, July 31, 2010

menuju puncak...lalala




hari ni dan esok saya akan berada di puncak alam untuk seminar pjj...menuju puncak...lalala (eceh dan dan tu nak nyanyi lagu af...hehe)
mungkin juga ada test untuk seminar kali ni...br seminar ke 2 dah test...huwaaa doakan aku jawab dengan jayanya yer...kalau x jaya mau la aku renung je kertas tu kot2 boleh tembus...lalala

okeh tu je babai

Thursday, July 29, 2010

penyakit melioidosis

aku baca paper hari, kemarin ternampak pasal penyakit ni dengan penyakit leptospirosis...kalau leptospirosis tu tau la sebab air kencing tikus dan soklan famous masa blajar cdc dulu tapi melioidosis...apa tu? dan jawapan selepas aku google lebih kurang cenggini la shortform dia aku ringkaskan supaya orang pun x pening nak membacanya

penyakit melioidosis

nama lainnya: jugak dikenali sebagai penyakit Whitmore atau penyakit pekebun Nightcliff
penyebab:sejenis bakteria gram negatif dengan nama Burkholderia pseudomallei yang boleh didapati dalam air bertakung, tanah dan pokok padi.

cara jangkitan: boleh menjangkiti manusia yang tersedut udara mengandungi partikel tanah tercemar dan tersentuh kulit ataupun dengan termakan makanan yang tercemar dengan bakteria ini.

epidemiologi: endemik di kawasan asia tenggara, sekali sekala di kawasan lainnya, timur laut Thailand mencatat kes tertinggi penyakit ini

diagnose: melalui ujian makmal dan pengambilan sampel darah, tisu, air kencing, nanah dan sapuan tekak

simptom: sakit di bahagian dada, tulang, atau sendi; batuk; jangkitan kulit, nod paru-paru, dan paru-paru berair (pneumonia), borok kulit, hilang selera makan, demam, sakit kepala, dan boleh menyebabkan encephalitis(pendarahan otak)
info dari pizet yang tiba-tiba concern pasal penyakit yang menyebabkan orang mati...hukhuk

syauqi dah 10 bulan

kejap sungguh dah 10 bulan...penah aku cakap dengan en hubby kalau boleh x nak syauqi membesar nak dia sentiasa baby je...n en hubby cakap mana boleh dah dia manusia mestilah kena mebesar...hehe tah hapa2 je aku ni kan...cepat je masa itu berlalu meninggalkan aku ni...

syauqi progress untuk 10 bulan so far adalah
1. dah boleh jalan 2,3 step pastu duduk x pun jatuh...
2. dah boleh panggil mama or papa tapi kadang dia belasah ja mama jadi papa or papa jadi mama...ish confuse ke sayang?
3. mulut macam maknenek...owh yang tu masih menten
4. dah pandai bye bye bila time hantar dan ambik rumah pengasuh even kalau orang bye bye kat dia mesti dia balas balik. bye bye dengan goyang2 tangan 2-2 belah dengan genggam jari2...hehe mulut plak bunyi bye bye bye
5. pantang dengar lagu mesti nak joget...suka tengok especially bila dok goyang2 bontot bulat tu...hehe
6. suka main air...pantang sapa masuk bilik air mesti nak ikut
7. tido kena dipeluk sentiasa kalau x trus bgn..haihh
8. gigi masih lagi 2 blum ada tanda2 nak bertambah pun
9. makan dah memilih...kalau yang dia suka banyak la makan..tambah kalau boleh pegang sendiri lagi la dia suka
10. suka benar memunggah..pantang orang masukkan barang dalam bakul mesti merangkak laju2 pastu kuarkan barang tu...
hmmm trus mak dia macam jem otak nak pikir dan mengingat kan...pe la ya? apapun moga anak ku yang sorang itu membesar dengan jayanya...

Tuesday, July 27, 2010

ohh

ohh dah 2 minggu berturut-turut macam x semangat nak update blog...rasa orang yang baca pun rasa x semangat jugak nak baca tapi rating masih baik...alhamdulillah...semua gara2 gcb mcd itu...ohh ramai jugak peminat mcd rupanya sebab bila letak tajuk macam tu ramai la tersesat masuk belog yang x ada apa2 ni...semata2 nak tengok review aku yang biasa-biasa ini pasal gcb mcd...hehehe

ohh biarpun mood nak update macam hampeh aktiviti blogwalking dan terjah belog orang lain masih macam biasa...baca2 cerita orang dan kalau rajin tinggal komen dan byk la yang aku baca dan x komen...ampunnn dan ada jugak cerita buat aku senyum sorang2 sebab ye lah setiap orang lalui hari yang berbeza dan di tempat yang berbeza dan macam2 cerita... :)

kemarin buka belog dynas dan my name termasuk dalam list...ohh sangat terharu...suka2 komen yang cuma biasa2 tapi bila hati semasa menulis adalah ikhlas memberi pendapat maka akan dihargai oleh penerima tiba2 berjiwang kejap dan balik rumah trus cerita kat en hubby kata belog yang biasa2 ini telah dikunjungi oleh artis yang meletup dan en hubby cuma senyum...memang pendengar yang setia...

ohh ada jugak belog yang buat contest dan aku rasa sangat la teringin nak join tapi bila history lepas2 telah buktikan yang aku ni memang x bertuah buat aku pikir 4-5 kali nak join...bukan x sudi cuma diri ni memang x bertuah...not lucky enuf...mungkin aku kena kutip bunga buat mandi dulu kot2 lepas tu jadi orang yang bertuah :)

y yer aku letak tajuk ohh entri ni macam pelik tapi lantak lah...hehehe daaaa

Monday, July 26, 2010

hari ni

hari ni makcik adalah berpuasa sebab kan dah nak start posa x lama lagi dan makcik ada lagi sehari posa x berganti...sebab kes si kecik ni x aktif dulu...maknye risau trus buka puasa jam 5 petang...(eleh orang lain ganti posa berhari-hari pun x kecoh ni sehari pun nak bising...) dan hari ni harapannya semoga berjaya posa sampai ke petang dan tidak kecundang ditengah hari...jangan tiba2 nampak anak bulan time tengah hari sudah la...risau gak makcik ni...sehari pun tetap berharga tu

dan biarpun baru berpuasa sekerat hari pun x sampai dah dok fikir menu apa nak buka posa...hehehe sabaq je la kan...x dan dan sungguh nak tunggu masuk waktu maghrib ni...hmmm apa ye nak makan time buka posa...kepala masih ding dong

hari ni dan semalam time nak pegi keja mesti budak kecik tu nak ikut saje nak bagi mak dia feeling-feeling sayu kot...jangan la macam tu sayang...mama pegi keja cari duit nak sara syauqi jugak iskkk kalau sebelum ni takat rengek2 ckit pastu bila ibu dia alih perhatian dia tunjuk benda2 lain trus senyap tapi kali ni x nak lansung ibu dia dukung...br nak sua dah meraung-raung nak ikut mama dia...iskk tapi yang makcik musykil sangat bila anak pengasuh tu pun meraung sama...camno tu? owh adakah makcik telah menjadi pujaan kanak2 kecit...muehhehe feeling diva jap ayat perasan x sudah

semalam dan hari ni jugak aku batuk2...batuk yang macam nak terkeluar anak tekak dan budak kecit tu selsema dan batuk2 macam emaknya jugak...kalau aku je batuk x pe gak ni bila dia berjangkit macam kesian plak...agaknya effect dari dia demam hari sabtu malam hari tu kot...demam yang sekejap sangat...pukul 2 pagi demam pukul 7 pagi dah kebah tapi effect demam tu hidung asyik berair ja...bila nak lap asyik nak marah2 sebab orang sentuh hidung dia...

encik p masih lagi tidak menjengah selepas kali terakhir bulan lepas...kalau sebelum ni macam relax2 sebab encik p memang x muncul2 pun sebab aku breastfeed tapi bila dah start datang kena la tiap2 bulan datang kan...dan bila x datang macam2 la dalam kepala otak aku ni...owh kalau apa2 pun biarlah yang positif belaka...aminnn

hujung minggu lagi sekali nak kena pegi seminar di puncak alam dan aku dikala ni baru habis baca satu bab untuk 2 subjek dan assignment masih lagi belum terusik...ada la satu aku try nak buat tapi...nape ye macam x faham apa yang aku baca...iskkk sedih sungguh hati ni nak kena mencari talin hayat untuk selesaikan masalah ni...

okeh pegi cari talin hayat itu sebelum aku tenggelam dalam blurrr daaa

Tuesday, July 20, 2010

gcb mcd

waktu petang
me: mc d malam ni?
hubby: blk rumah bincang battery low sgt ni...

lepas blk keja time kuar ot
me: p mc d mlm ni?
hubby: y tiba2 nak p mc d ni?
me: kan ada burger baru ingat mama x tau ke? oo time iklan kat tv buat2 kalih channel yer?
hubby: sengih
hubby: nak p drive thru ke nak makan kat sana?
me: drive thru je la (bila ada anak kecik yang akan tdo bila mlm menjelma drive thru memang satu option yang baik)

dan malam tadi kami ke seberang jaya mc d drive thru semata-mata mencari burger ini

komen: sedap hingga menjilat jari..heheh
en hubby mulanya cam takut2 nak order sebab takut terkena daging...ye la dia kan x bley makan daging tapi dah sah2 kat situ nama dia chicken x kan la chicken itu mean daging??

cuma aku dok mencari jawapan lagi...sos die tu buat dari apa ye...sedap ngeee :)

dilema

makin lama keja aku rasa kalau ikut sangat apa yang orang mintak ni boleh jadi gila dan memang la kita x boleh nak puaskan hati semua orang...ye lah memang setiap orang tu dijadikan dengan berbeza-beza sifatnya...dan berlainan pendapat dan kehendaknya...contoh macam semalam

situasi 1:
en a: ni dekat kg saya xxx ada banyak sangat anjing liar..apa xxxx ni x buat keja ka? dah la selalu sangat kacau orang lalu lalang, dok kejar budak2 balik sekolah...tolong la mai tangkap anjing2 liar ni semua
aku: baiklah encik kalau sempat nanti kami pegi wat operasi tangkap anjing2 tu semua...tapi anjing liar ni pandai cikit biasa sebelum kami sampai dia dah lari dulu
en a: buat la macam mana pun janji bebas kampung saya ni dari anjing liar
aku: baik encik nanti kami pegi ya...

situasi 2: ni kat kampung tu jugak la
puan b: awat xxxx ni mai tangkap semua anjing2 ni semua, nanti habis kabel2 telefon ni penagih dadah dok curi, orang dok pecah masuk rumah...kalau ada anjing ni orang takut la ckit
anak buah aku: la kalau dah penjenayah bagi la polis tangkap, keja kami tangkap anjing ja
puan a: ye la tangkap anjing tu jangan la tangkap semua bagi la tinggal separuh kat cini

dan petang tu puan b ni siap col ofis lak adu hal yang sama
puan b: dialog yang sama macam situasi 2 tadi la dok bising2 suruh tinggal separuh anjing tu jangan tangkap bg habis
kerani aku: la ni akak tolong la fikir ditempat kami, orang buat aduan suruh tangkap anjing dah kami pegi sana tangkap anjing akak marah plak suruh jgn tangkap semua, kami nak buat macam mana lagi (nada yang sopan dan perlahan-lahan ye)
puan b: ntah la akak pun x tau nak kata per? akak sekolah x tinggi, x tau la (eh hello ada ka kita tanya dia sekolah takat mana?)

situasi 3:
encik c: ni kenapa letak tong sampah tepi rumah saya, bau busuk nak makan pun lalu, lalat banyak, mak saya dah tua dia nak duduk kat rumah pun x selesa sebab bau sampah
ofismate aku: ok lah nanti kami pindahkan tong sampah tu jauh dari rumah encik

selepas seminggu
encik c: ni saya nak mintak pindah balik tong sampah tu letak tepi rumah saya sebab mak saya dah tua, dia x larat nak jalan jauh2 pegi buang sampah
ofismate aku: baiklah encik nanti kami suruh orang pindahkan balik tong sampah tu letak tepi rumah encik semula

selepas seminggu
encik c: ni saya x tahan la bau sampah, boleh x pindahkan tong sampah tu jauh dari rumah saya bau dia busuk sangat

apakah yang patut dibuat dengan orang2 ni??? sabar je la

Saturday, July 17, 2010

babling...

1. hari ni di ketika entri ini ditaip aku dah selamat balik kampung tapi balik kejap sahaja..balik ujung minggu dan petang esok balik semula ke sungai petani...iskkk bab nak balik semula ke sana tu cam allergic ckit...sah2 nanti wat2 lambat la, konon nak melambatkan masa pastu gaduh2 sebab sampai lambat kat rumah dan syauqi dah ketiduran...

2. owh duit ot bulan lepas jugak sudah masuk...dapat sms dari bank islam masa on the way dekat atas jalan tadi kata duit dah masuk dan azam adalah nak simpan duit tu untuk belanja raya...harap2 azam tu akan berjaya la hendaknya...bukan apa bila tau kata duit dah masuk ni tangan pun cam gatal ja nak p cucuk kat atm tu...kenkonon nak check balance la, pastu terambik ckit pastu terbeli barang pastu pokai sudah...muahaha

3. tadi belog hoping ke belog kengkawan dan dapat cerita inaz aka sacred secret dah selamat bersalin...owh suka2 nampaknya belog dia pun turut berpantang sama dan x berupdate buat seketika la kot...ye la orang baru lepas bersalin kan

4. tgk2 balik entri dalam belog ni lately macam kekurangan gambar..muahaha gila pemalas nak update bergambar...padahal ckit2 ambik gambar, pegi situ ambik gambar pegi lagi bergambar lagi bila la gambar nak diupload ke belog haa puan pizet you tell me?? ok tu memang monolog dalaman sebagai peringatan buat diri sendiri...

5. budak debab tu dah boleh berdiri..berdiri dalam maksud x pegang apa2 dalam tempoh lebih dari 5 saat...bravo2 dan tanggal 14hbjulai ari tu dah boleh melangkah setapak dan jatuh...sabar2 la nak oiii bg boleh berdiri dengan stabil dulu...(tapi pehal macam mak dia eksaited lebih ekh??) hari khamis ri tu terpaksa rela hantar dia kat taska berdekatan sebabnya pengasuh dia sms pukul 4.30 pagi kata anak dia demam dan mintak cuti sehari...owh kita kena la tolerate kan cumanya aku last week dah cuti melampau dan cuti dah kekurangan terpaksa la cari alternatif...katanya pagi lepas tinggal tu melalak x ingat dan minum susu cuma 2 botol...cam sedih gak mak dia bila tgk cuma yang bagi berbaki lagi 2 botol dan masuk ja keta trus nangis nak susu dan bila sampai rumah trus cari nenen dan dok bergayut x nak lepas2...bayaran untuk sehari adalah rm20..berbaloi?? maybe lepas ni kena fikir jalan lain selain dari hantar kat taska bila pengasuh dia mintak cuti mengejut ni...poor my baby :(

5. belajar sambil bekerja memang agak mencuri masa...sebabnya aku memang kena curi2 masa nak pegang buku...baru buka satu page dah ada orang datang menerap atas buku dan menjerit dengki...hmmm memang dia pantang tgk mak dia buka buku ckit mesti merangkak laju2 dan datang duduk atas buku...kena cari alternatif lain selain dari membaca time dia pun ada disekeliling.

ok dah la tu babling...till then :)

Thursday, July 15, 2010

spam yang pelik

balik-balik cerita pasal spam kan...well orang lain penuh spam satu inbox ada orang bising...haha lantak la kan aku memang suka nak kepochi pasal spam yang x sudah2 dok penuhkan inbox aku...errr yahoo x de rasa2 nak buat sesuatu ke pasal spam yang x sudah2 kacau inbox aku ni

ni pasal air asia everyone can fly tu...aku cam musykil gak, memang la aku suka gak masuk page dia tgk promosi tambang murah, calculate brapa tambang p sana, sini, sinun...tapi siyes weh seingat peringatan aku yang selalu lupa ni aku memang x penah login guna email aku kat page dia dan nama aku memang bukan shamsulrizal tu dan ex aku ke best fren aku ke sepupu sepapat aku ke, pakcik-pakcik aku ke memang x dak nama ni...haaaa sapa2 yang gatai guna email aku login page ni bek ngaku cepat...confuse aku

ni plak email member aku bgtau pasal viagra...dah la lama gak aku x kontek mamat ni sejak2 abis diploma memang aku dah lost contact ngan ramai gak member diploma tiba2 pagi ni dia send email kata aku forward email viagra kat dia...gile weh aku nak send email 18sx macam tu kat orang..aku kan suci lagi murni..miahaha memang bahaya btul la email cenggini

ada gak rasa sekali-kali nak tukar je buat email baru..tapi dah lama aku guna email tu...cam sayang sangat lagipun aku kan selalu lupa nanti buat email pastu lupa email sendiri macam mana tuh...miahaha

Wednesday, July 14, 2010

orang biasa...hidup biasa

aku dapat kata-kata ni masa fesbuk salah sorang member ofis aku...orang lama biasa la ayat pun macam power2 gak biarpun kadang-kadang boleh layan mengarut ngan member2 ofis aku yang badge baru2 ni...ye lah kan aku baru je 3 tahun keja kalau nak dikira pengalaman tu masih lagi baru dan x terlawan orang yang dah 30 tahun keja...memang sangat x sama dengan derang yang dah merentas zaman ni...

aku memang hanyalah orang biasa dan kitaran hidup aku cumalah biasa-biasa jugak...apa yang aku buat cumalah perkara biasa dan x hebat2...semuanya biasa-biasa saja...owh tiba2 ayat sangat merendah diri...tiba2 rasa sangat kerdil dan tidak punya apa-apa...

ni bukan apa ni aku cam terasa gak bila ada blogger yang suka dok nak banding2 ngan aku brapa follower aku ada, brapa readers dok masuk kuar masuk belog aku ni, brapa rating aku dekat alexa, brapa point aku dekat geng blogger, brapa akaun duit nuffnang aku...ye ye aku memang dah dekat 3 tahun kot blogging tapi follower aku cuma 60 sehingga semalam dan duit nuffnang aku yang dah selamat aku cash out takat ni cuma rm100++...so???? aku memang berblogging sekadar suka2, memang dulu ada jugak aku terpengaruh dengan kempen ko klik belog aku dan aku klik belog engko, dan ko follow aku dan aku follow belog engko tapi skang makcik dah penat...biarlah biarlah aku berblog dengan apa yang aku nak...aku suka blogging tapi aku x suka orang nak paksa2 aku...biarlah aku jadi aku sendiri...aku cuma orang biasa

tapi dalam dok kata tu ada jugak la aku follow belog member2 lain...bukan apa bila follow aku dapat kawan cyber baru yang cerita mereka x sama dengan aku dan hidup mereka seharian adalah berbeza dengan aku...dan ada jugak belog yang aku follow senyap2 dan tiap2 hari aku masuk baca cerita derang dan x tinggal komen apa2...ye lah kan aku cuma orang biasa...emo x sudah

korang kalau x suka nak baca tolong kelik dekat atas sekali belah kanan dekat butang x tu ye...sekiannn

footnote: sila kira brapa banyak aku tulis biasa dalam post ni...miahaha

Tuesday, July 13, 2010

sem baru dan azam baru

ok lepas ekon macam terasa ckit hari ni rasa nak mengupdate belog dengan cerita yang lebih panjang...hehehe tapi memang la semalam aku berpeluh2 dari hujung kepala sampai hujung kaki even ada ckit2 rasa nak migrain dan tangan lenguh2 berkipas...nak keluar tapi partner adalah bizi mengira apa tah...

dan hari ni aku kena tinggal sorang2 sebab derang pakat2 pegi seminar kewanitaan dan rumahtangga kalau x silap aku...haha moga pakat2 jadi isteri solehah la pasnie...tapi yang x kawen pegi kursus tu jugak canne tu? x pe x pe ambik berkat nanti ada jodoh trus apply apa yang dah belajar..tba2 plak ada public datang memaki2 sebab kena kompaun...tuduh2 anak buah aku penaya dia...ohh hello kalau dah buat salah mengaku ajelah...kalau ko x salah nape nak men tuduh2 orang plak...trus aku mendidih disebalik ekon rosak ni ati pun jadi panas skali...

ok balik ke topik asal...aku kan sem ni dah masuk sem ke 6 aka sem 3 sebenarnya...dengan 5 subjek...kelas pertama adalah hari sabtu...biarpun ditunda dari pukul 2 jadi pukul 4 tapi masih lagi bersemangat...masa ni apa dia ajar boleh catch up...semua macam boleh lagi masuk otak...tapi tu la kan kalau sehari suntuk ko belajar...otak yang kosong pun boleh jadi tepu...trus jem...ciann otak aku...masuk kelas last mata dan hati dah kat atas highway nak balik rumah...hehe

lecturer masa sesi hari ahad pagi buat aku sedikit teruja...sebabnya lecturer faveret kan...semua dia cakap aku dengar dengan khusyuk dan tawaduk...assignment dia pun lebih eksaited nak buat berbanding dengan assignment lain...cis pilih kasih punya student...haha dan part aku paling ingat dan rasa scary adalah bila dia cakap "you i dont worry because i read your blog" uih silent reader...memang scary

tapi sesungguhnya sem ni aku rasa aku kena lebih lipat gandakan usaha...supaya lebih tinggi pointer aku...sebelum ni paras hidung ja ckit lagi nak tenggelam...memang sedih...tapi sekurang2nya aku masih ada masa nak baiki semua tu...pray for me...insyaallah

owh ye budak debab tu masa hari jumaat ri tu naik bijik2 penuh badan yang buatkan aku rasa macam campak...aku kol la tok dia kata naik bijik kat badan dan tok dia bila2 pun mesti kata cucu dia tu campak...siap buat sup ayam kampung la, air nyior la, risau seorang tok memang lebih dari risau seorang mak rupanya...doktor plak kata alergi ataupun ruam...aku musykil gak sebab kalau campak mesti la dia merengek2 sebab x selesa kan tapi macam steady je dia...galak la ke sana sini sebab that time badan dia dah x demam dah...dan bila dok dalam ekon trus bijik2 tu ilang...dok kena panas2 naik balik penuh badan...memang musykil dan aku pun buat telahan sendiri yang budak tu kena ruam sebab x tahan panas dan aku rasa assumption aku adalah betul sebab bila tengah hari mesti bijik2 kat badan, bila petang nak ke malam sebutir bijik pun tadak...ubat dia cumalah letak bedak sejuk kasi x panas sangat badan dia...

hari ni hantar kat rumah pengasuh dengan pakai romper baru dan kasut baru...maka budak debab tu sedikit keciwi...dok behave je dalam carseat dan x galak macam biasa...jadi keras dan even time dukung pun keraskan badan...takut kasut tu tanggal kot...budak2 pun dah ada perasaan nak bergaya rupanya...hehe aku x tau la orang lain macam mana, tapi aku memang tiap2 pagi mandikan budak debab tu siap2 dan pakai wangi2...sebab nak p rumah orang kan...biarlah nanti balik wangi2 jugak...tapi bila balik mesti aku bagi mandi lagi sekali...aku nak biarlah dia rapat dengan aku dan papa dia lebih dari rapat dengan orang lain...ye lah anak sendiri kan

ok dah aku dah menaip sambil kipas2 badan dah...berpeluh jugak menaip di kala ekon tadak ni...hukhuk harap2 cepatlah ekon tu di baiki...sauna dah aku 2 hari ni...kalau esok rosak lagi dah 3 hari, lusa 4 hari...lama2 trus selim sebab sauna free...hehe

daaa

Monday, July 12, 2010

pabila econ rosak...

panas weh...dalam luar semua panas...huh

hari ni aku baru nek ofis lepas bercuti anak sakit, mak sakit hati, p kelas pjj, bercuti ehhh bawak nau la cuti aku nanti time nak raya baru nak terkebil2...haha

rasa nak bercerita macam2 tapi bila suasana dah macam sauna nak menaip pun malas...abis yang aku update blog ni x menaip ker?? haha ok lah nnati bila ekon ada baru mood nak menaip lebih byk itu ada...sila lah salahkan ekon tu...hahaha

daaaa

Thursday, July 8, 2010

demam lagi harap2 esok kebah x demam2 dah...

sepertikan tajuk di atas awang kecit tu masih lagi demam pagi tadi dan sampai time aku balik x kebah2 jugak...aku pegi ofis hari ni sebab dok teringat keja2 yang dah sampai dateline tapi x terbuat dan bila naik ofis memang aku jadi blur taktau nak capai mana satu....dah la ada orang tu ambik kesempatan suruh aku ganti dia masuk meeting...memang bagi aku kelamkabut...adakah berbaloi dapat gaji bulan2 tapi buat keja untuk dua orang...memang makan hati semenjak orang tu ditukarkan duduk sebelah bilik aku...tensen2

dan pagi tadi jugak aku wat sejarah selepas 7 bulan jadi pengepam tegar ni aku boleh terlupa nak mengepam masa pukul 10...dah pukul 12 lebih baru aku perasan yang aku x pam lagi dan rasa keras semacam...ada macam ketul batu pun ada gak...tu la sibuk sangat buat tu la, ni la last2 boleh terlupa...biarpun lambat nak mengepam tapi hasil dia dah x marvelous macam dulu2 yang bila skali pam boleh penuh satu boleh 9oz, ni takat 6oz...memang buat aku rasa ngeri...harap2 berjaya la aku buat stok untuk bulan posa hendaknya...aminnn sekarang ni baru berjaya kumpul 6 bekas...moga esok boleh la dapat lagi 3,4 bekas ke...dah cukup hebat dah aku rasa...bukan apa budak kecit tu demam kali ni asyik mengempeng...nak ada dimulut ja...kot nak bermanja kot

hari sabtu ni secara rasminya aku akan masuk sem 6...nervous2! kelas masih lagi di puncak alam...dan lecturer semua adalah lecturer yang mengajar masa diploma dulu...dan ada satu lecturer favourite yang memang aku suka sangat, suka bagi markah tinggi2, suka bagi assignment susah gila, suka bagi ceramah yang penuh dengan informasi, suka bagi tumpang bilik dia masa aku ngan member aku ponteng kelas lecturer lain...opsss hehe sem ni aku ambik 5 subjek...harap2 boleh bawak la sampai 5 subjek tu...dah siap print nota segala dengan harapan nak study awal sem ni dan nak score pointer yang lebih baik...harap2 aku berjaya la hendaknya...amiinnn bukan apa study masa fulltime student dulu dengan study masa bekerja ni memang sangat berbeza...dulu skandal ja lebih...plus bercinta dan bergayut tu ambik masa sangat lama...hehehe

owh balik tajuk asal budak kecit tu demam semalam, awal tu macam dah kebah tup tup tengah malam demam balik dan aku syak dia demam balik sebab terkejut lepas jatuh dari buai...ye lah tinggi jugak buai tu untuk budak kecik yang berumur 9 bulan...nasib x dak lebam2 or muntah2...kalau dak menyesal x sudah la mak dia ni...huhu dan malam ni macam dah sihat ckit, last check suhu adalah 37.1 celcius...normal la tu kan? aku dah lama x ambik port suhu normal tu brapa...sebab masa peknen dulu nurse asyik tulis suhu aku dalam 36++ ja, dan assumption aku adalah demam tu bila lebih dari 37.5celcius...betul kot assumption aku tu...

suhu skrang ni panas sangat kan...aku yang x demam pun dah berpeluh2 tambah la awang kecit tu yang demam...agaknya x tahan panas kot, aku siap tadi cari daun selaput tunggul la...bukan apa tok dia tepon kata anak aku tu cacing kot, pastu dok kejan2 paksa suruh cari daun selaput tunggul dan kata aku kenal...aku tengok rupa kenal la tapi bila sebut nama ni lemah ckit...nasib la ofismate aku tolong carikan dan hantar kat rumah sebelum kuar ot...hmmm aku jugak x boleh kuar ot minggu ni...x pe la demi anak yang sakit

budak tu selain demam kena cirit-birit gak...asyik nak terberak je bila jaga...bukan banyak pun ckit2 ja tapi bahananya abis montot tu merah2, pastu dah cerdik skang ni, tau dah bila bawak g toilet tu mesti nak kena basuh berak, dah meraung siap2...hai la anak...aku plak jadi sedih...nak bagi pakai pampers tu pun azab jugak..sebab pedih kena air x hilang2 lagi kot...meraung x sudah

harap2 hari sabtu dan ahad ni budak tu dah sihat2 la hendaknya..risau mak dia ni haa nak belajar...huk huk

Wednesday, July 7, 2010

syauqi demam... :(

semalam aku el sebab budak kecit tu demam...ntah mimpi apa ntah ambik dari rumah pengasuh badan macam suam2 panas pastu check guna termometer dalam 37celcius lebih dan malamnya sangat garing...besoknya mak die trus sms orang kat ofis kata cuti dan bawak budak tu p klinik...owh en hubby pun bercuti jugak sebab malas katanya nak pegi keja...bleh ekh macam tu??

time kat klinik aku rasa macam bukan dia yang demam tapi aku sebabnya sepanjang duduk kat klinik tu dia x diam...nak pegi sana la sini la, nak2 plak ada anak dara sorang sebaya umo dia yang demam jugak...owh memang ulat bulu naik daun la...yang ooii awak tu baru umo 9 bulan ekh...over tau! doktok check suhu ada la dalam 38 celcius...boleh tahan gak tu

balik dari klinik macam dah sihat sebab aku ngan en hubby main cara paksa rela bagi dia makan ubat...sebab budak ni jenis payah makan ubat tapi memandangkan nak dia cepat baik maka koyak mulut bagi makan jugak, sorang pegang kaki ngan tangan sorang lagi sumbat ubat masuk mulut...dan petang tu trus kebah

malamnya sebab confiden kata dia dah sihat dan kami laki bini bawak pegi giant...haha apa la kan mak bapak ni...bukan apa membeli barang keperluan...time kat giant terjumpa ball yang comel bagi dia pegang sementara dok membeli barang trus dia pegang x lepas2...even masa nak bayar kat cashier pun tanak lepas, terpaksa la scan skali dengan dia skali...haha masa balik time tertido dalam kereta pun x lepas jugak dan masa terjaga tengah malam boleh p main ball...punyalah keciwi awang ni sorang...

dalam pukul 3 lebih terjaga sebab awang kecit ni dok merengek, raba badan dia, panas sungguh..rupanya demam balik...kali ni suhu smpi 39 celcius...nek bimbang plak mak dia trus time tu jugak paksa makan ubat tapi sebab panas terlebih kot, dia muntah balik skali ngan susu pun dia muntah skali...nasib kena suar en hubby...ngeh ngeh ngeh

pagi ni demam lagi tapi dah paksa makan ubat tapi x kebah2 jugak...pastu dapat idea sebab teringat my mom ada la bagi asam jawa time en hubby demam hari tu tapi x guna2 pun...ambik tu rendam air pastu jelum dia...nampak macam berkesan sebab lepas tu bleh dia dok menjelajah satu rumah dengan main ball dia tu...harap2 akan sembuh la pasnie...risau jugak bila anak yang selalu ceria dan buat kita gembira ni jatuh sakit, dengan muka monyok dia dan merengek...memang buat mak dia susah hati... :(

footnote: hari ni penang cuti peristiwa apa tah, en hubby x tau kata penang cuti maka bersiap2 dan pegi keja, pastu dalam setengah jam patah balik rumah, aku yang pelik tanya la nape balik...dia cakap hari ni cuti dan time dia sampai ofis tadi dia sorang ja kat ctu trus balik rumah...trus aku gelak kaw2 tadi...muehehehe tu la x ambik tau sangat

Monday, July 5, 2010

hari isnin yang bizi x berapa bizi

ok dah awal bulan kan..kena berkejar ckit buat milage ngan claim sebabnya en bos besar cuma ada hari ni...besok dah dengan rasminya berpencen...jeles ai bila la aku pun nak pencen gak...ish baru 3 tahun keja dah ada ati nak pencen...orang tu dah 30 tahun keja lain lah kan....

ok makcik nak buat claim kejap sebelum bloghoping sambung keja lain...daaaa

Sunday, July 4, 2010

bercuti...

pabila 3 hari bercuti...dok umah, masak, kemas rumah, berinternet, berulit dengan anak dan suami...memang best...aku cuti 3 hari ni dan hari ni adalah hari last, patut hari ni aku kena keja tapi disebabkan pengasuh syauqi bercuti sebab menghantar adik dia ke uitm shah alam maka en hubby aku pun mintak aku ambik dengan alasan dia penat nak mengasuh budak kecik yang payah nak tdo tu dan aku yang memang bab cuti ni memang laju trus ok...haha

oh kami bertiga baru saja balik dari jj bandar perda, buat kad jj, beli kemeja untuk encik hubby, beli t-shirt for me dan beli kasut untuk budak debab tu dan balik, ayam teriyaki aka ayam bakar dekat jj tu memang sedap, tiap kali pegi mest nak beli nak seketul saja selalu x cukup...rasa cam nak p beli lagi :)

semalam dengan gigihnya berusaha buat durian pancake sebab terliur tengok dekat belog kak nizaa tapi midvalley itu adalah sangat jauh maka end decision buat saja sendiri tapi bab nak lipat2 tu memang leceh, berjaya jugakla buat satu tupperware kecik yang x berapa kecik dan bawak pegi ofis sebab pagi tadi ada jamuan kecik2 sempena bos jabatan aku nak pencen esok lusa...biarpun hanya satu tupperware kecik yang x berapa kecik tu tetap bau dia semerbak satu ofis...haha peti ais aku pun lekat bau durian jugak :P

ok end of story nak pegi membuta eh melayan budak debab memunggah rumah... :)

Friday, July 2, 2010

9 bulan sudah!

patut entri ni kuar masa 29hb 6 hari tu tapi tu la mak dia sindrom malas jenis apa tah sampai anak dah naik bulan pun x sedar...sabau je la kan...kejap sungguh masa itu berlalu...time does fly eceh tetiba speaking
syauqi development diusia 9 bulan adalah:

1. masih lagi merangkak tapi suka bergayut dekat kaki dan pegang sebelah tangan dan lepas dan jatuh...kot2 x lama lagi boleh dah kot berdiri
2. x suka makanan lembek2 dan bubur kena blend x hancur kalau x memang kena reject trus
3. dah pandai menyanyi aka membebel tapi dalam bahasa dia la, nak tdo membebel, nak mandi membebel, nak makan membebel..haihhh macam mak nenek sungguh itu budak
4. suka tolong mengemas rumah, bila kita letak baju lam bakul mesti dia p tolong bawak kuar balik

5. kalau main memang leka x layan dah mak pak dia...ni time nak ambil kat umah pengasuh
6. dah pandai jeles kalau tgk mak pak dia berdua2an dan x layan dia...mesti merangkak laju2 datang duduk kat tengah
7. gigi masih lagi dua batang...tumbuh macam senget ckit agaknya sebab dia suka gigit semua benda yang dia
pegang kot
8. dah pandai panggil mama :) yang ni memang aku soka
8.masih lagi bfeed dan x campur formula..alhamdulillah moga lengkap hingga 2 tahun la hendaknya


walaupun budak ini makin lasak tapi sungguh dah 9 bulan rupanya dia menceriakan rumah tangga kami berdua...syukur sangat ya Allah diatas pemberianmu...dan memang anak itu rezeki mereka telah ditentukan oleh Allah. :) moga syauqi membesar jadi budak yang cerdik dan membanggakan mama dan papa

Thursday, July 1, 2010

lelaki itu...

minggu ni memang aku kena sindrom ape tah aku masuk blog orang blogwalking baca dan banyaknya aku x komen pun...buka blog sendiri tapi x update memang la aku dah kena sindrom pemalas yaa amat...semalam mendengar ceramah sekerat hari dan pagi ni bacaan yasin dekat dewan tikam batu dan naik ofis kut2 ada angin rajin datang kan maka aku update la blog aku...hehe boleh ke kira macam tu

ok sebenarnya aku update blog pun sebab pagi tadi ternampak adegan mesra yang berapa mesra dari pasangan yang boleh dikira kontroversi gak kat opis aku...kalau korang keja sepejabat ngan aku mesti tau punya la pasangan ni...aku kasik nama jamil ngan julia aje la suka suki bg orang nama...ni bukan nama sebenar ye

aku masuk keja kat ofis ni x de la lama dalam taun 2008 macam tu dan masa aku masuk keja aku x tau plak jamil ngan julia ni laki bini...ye lah kan si julia ni datang ofis naik bas...rumah dia dalam 10 minit perjalanan jugak la dari ofis ni...dan si jamil ni datang nek kia...kaler itam kaler pun nak highlight jugakk dan sapa2 yang x kenal derang berdua ni mesti x tau punya la kata derang ni laki bini...dan aku dapat tau dari member opis aku la yang derang ni laki bini

dan si jamil ni plak dengar ceritanya ada awek yang boleh tahan seksinya yang masih lagi menuntut yang ipta utara malaysia...aku x tau la cinta ke nafsu ke sebabnya si julia ni dah masuk umo 40an dan jamil ni plak baru 30an...penah jugakla terserempak beberapa kali si jamil ni dok usung awek ni ke hulu ke hilir siap kena serang dengan bapak awek dia sebab ye la si jamil ni kan laki orang...bapak awek dia mesti la x bagi anak dia kawan dengan laki orang...

si julia ni plak aku tengok jenis pendiam, x banyak cakap, simpan rahsia sorang2...banyak menyendiri la...oh si jamil dan julia ni ada anak jugak dalam 3 orang kot, yang sulung adalah perempuan baru tingkatan 3...kesian dia dapat bapak x sedar diri...dan kalau x salah cerita si jamil ni x balik ke rumah...aku x tau plak si julia ni p rujuk pejabat agama ke x sebab dah macam gantung x bertali la kan lama tu weii dari 2008 aku masuk sampai 2010...dah la sama2 keja satu pejabat

si jamil plak mengikut sumber yang boleh dipercayai, si jamil ni buat pengakuan yang dia dah terlanjur dengan awek dia tu dan awek dia suruh bertanggungjawab dan derang dah pun kawen...kira kawen senyap2 la kot sebab orang seofis pun x tau, si awek ni dah tamat belajar dan keja di kl nun...dok ulang la kot si jamil ni pegi kl, aku tengok si jamil ni pun macam orang bermasalah dan tak terurus...siap bulan lepas keta dia kena tarik lepas 10 bulan kot x bayar owh aku x tau macam mana smpi 10 bulan baru derang datang tarik

dannn tiba2 pagi tadi masa aku dok menunggu nak masuk dewan aku ternampak si jamil ni datang dengan si julia naik kereta bersama2...seperti tiada apa yang berlaku...kalau betul derang dah berbaik aku doakan kebahagian mereka tapi dari segi perasaan pompuan aku sangat tidak sukakan si jamil tu...buat bini macam baju, bila suka datang bila ko x suka tinggal x bertali macam tu je...gila ahh dah la curang dengan pompuan len...memang aku x suka dia :( ofismate aku kata mungkin jamil ni berbaik2 dengan julia untuk langsaikan utang kereta dia yang tertunggak tu...kes prejudis kat dia

moral of the story: setialah pada pasangan anda biarpun banyak kekurangan dia pada mata anda