Showing posts with label pjj uitm. Show all posts
Showing posts with label pjj uitm. Show all posts

Tuesday, December 2, 2014

istiadat konvokesyen ke 81

selepas 5 tahun punya perjalanan..pheww akhirnya proud to say aku dah grad..yeah dapat jugak merasa satu skroll ijazah selepas berulang-alik ke puncak alam..anak pun dah dua...nasib belum rezeki kalau tidak jadi 3...hehe
majlisnya 23hb november 2014 lepas yakni hari ahad..cuma x berapa nak best sebab sidang petang..agak kelam kabut nak checkout, nak siap2 then ambil gambar studio pun x sempat..tapi saya boleh berbangga dengan berkata dah tamat dah perjalanan pjj untuk degree uitm..berdoa supaya dimurahkan rezeki untuk ke level lebih tinggi ^_^
Konvo dekat Dewan Tuanku Agong Canselor (DATC) dewan besar yang buatkan aku sesat sepanjang hari, dari mula turun bas, nak cari tempat beratur, famili aku nak cari tempat lepak pun x jumpa, difahamkan sidang petang tu saja 1000++ jugak yang konvo..
kami yang dah grad..hee gambar dalam suasana gelap sebab dorang dah tutup lampu..gigih gak nak ambik gambar lam dewan
gambar sehari sebelum konvo..outdoor konon-kononnya

lama sangat tunggu nak masuk dewan..then pakat bergambar dulu...hihi





dearie lecturers.. ^_^



keluar dewan cari tempat nak turun pun sesat gak...haha anak pun dah penat kot dah mula meragam, cari tempat nak pulangkan jubah pun puas tanya guard..nasib la x kena tinggal bas...

pengalaman kalau sapa konvo sidang petang ni pegi la awal kalau nak ambik gambar studio tak pun ambik sehari ke seminggu sebelum...gambar pun lebih cun kan kan

tapi secara puas hati nya boleh kata yee saya dah konvo ^_^

next step????

Tuesday, April 2, 2013

hye April

cepatnya masa itu bergerak...macam dah tak terkejar je kan...dah masuk bulan april dah ha...hukhuk keja pun makin menimbun sampai bilik dah penuh macam sarang tikus..harap-harap diberi sedikit masa nak kemas tempat sendiri...hukhuk

kerja rumah pulak macam biasa la kan sentiasa saja ada yang nak dibuat...tak pernah pun nampak macam dah habis..habis kerja rumah bila mata dah terpejam..tertido masa menidokan anak-anak tu perkara biasa...sambil berfikir-fikir macam mana la masa nak wean offkan syaza nanti sebab kurang dari sebulan dah cukup 2 tahun umur anak dara tu...dah makin petah bercakap, pentiru gaya si abang yang tegar...abang buat apa semua nak diikut...

semester baru untuk program pjj pun dah mula jugak...ada lagi 3 semester berbaki sebab banyak sangat drop paper maka habis lambat setahun dari orang lain...tahun ni jugak kena ambik semula muet sebab expired tahun ni..nak konvo tahun depan..maka kena ambik semula..satg ada jugak orang lambat konvo sebab muet x ambik..selain dari berusaha untuk siapkan esemen tulis tangan dari lecturer tersayang..hehehe pasni selim melim jari ai sebab banyak guna jari sebab selalu taip je kan bukan menulis..ala-ala jawab soalan final la sebab soalan final ja bertulis...harap-harap motivasi adalah kekal sampai ke hujung semester...demi masa depan yang gilang gemilang kononnya...chewahh

tapi sampai sekarang masih tak dapat jugak jawapan pada satu soalan yang ditanya... "what will you do when you finish your degree?" wah kalau ikut hati memang la nak pegang title jawatan baru tu pun kalau ada rezeki, tapi macam teringin nak tukar profesyen kerja pun ada jugak...nak berhenti kerja pun ya jugak...ish! fikiran yang berbelah bahagi maka lebih elok tumpukan untuk sudahkan degree dulu..lain-lain adalah kemudian fikir semula...menjenguk jugak website spa tengok peluang yang ada :)

Thursday, February 21, 2013

erti sebuah keputusan

dekat seminggu kot dapat keputusan dan dekat seminggu ambik masa untuk terima realiti dan hakikat...huhu ye kali ni keputusan exam adalah sangat teruk dan paling teruk untuk semester yang ada...satu gagal dua lagi cuma cukup-cukup makan memang buatkan daku terkedu dan merasakan yang itu semua adalah mimpi-mimpi buruk dan akan berakhir bila dah bangun...huhu

tapi tak tu memang realiti...hakikat tiap-tiap semester mesti bersungguh-sungguh di awal semester, banyak berlengah di tengah semester dan usaha di akhir semester dan kali ini memang tidak lagi berkesan...huhu otak banyak digasak dengan soalan akhir waktu memang jem...banyak kot soalan tak yakin jawab maka dapat la keputusan yang ngeri untuk dikenang tu

nak salah orang memang tak kot memang dah salah diri sendiri maka seminggu ambik masa nak terima hakikat keputusan yang ngeri tu adalah hasil dari apa yang diusahakan...perlu lebih tingkatkan usaha..nak berputus asa dah tak boleh cuma tinggal 3 semester lagi untuk usaha lebih..huhu

dan tinggal lagi brapa hari sebelum bermula semester baru kena lebih tingkatkan usaha..x mau lagi berangan di tengah semester dan sedih tengok keputusan yang sedih tu..huhu

p/s: nampaknya perancangan nak tambah ahli keluarga kena la hold dulu...huhu

Tuesday, October 9, 2012

Saturday, June 30, 2012

satu sudah satu lagi on the way

pagi tadi dah selesai jawab satu paper, hari rabu ni plak lagi satu paper....belajar x seberapa tapi semangat nak cuti semester tu lebih...haha biarpun cuti semester cuma lebih relaks sebab x payah baca buku tapi pegi keja macam biasa tapi tetap excited nak cuti sem ni..haha

harap-harap paper hari rabu ni boleh jawab macam hari ni jugak, baru la x rasa macam nak hantuk kepala dekat meja exam dekat dalam dewan, x pun jadi hisreria jerit-jerit lari keluar dewan sebab soalan spot x naik dalam soalan betul...haha

dah dah sambung lagi study paper kedua...biochemistry for environmental health

Thursday, June 28, 2012

study week?

kalau orang yang study full time mungkin dah lepas kot study week ni...sebab kalau ikut jadual exam final dah pun bermula hari rabu hari tu, tapi untuk aku yang separuh masa ni mula sabtu ni, kira hari ni baru nak berstudy week

dengan lafaz bismillah, harap-harap akan ingat la apa yang patut diingat, . doakan daku dapat jawab ya sabtu ni, semester ni cuma ambil 3 paper ja. tapi biarpun 3 paper pun dah rasa kucar-kacir hidup... harap-harap tercapai la target nak naikkan lagi pointer untuk semester ni...mahu grad dengan result yang lebih cantik, insyaAllah

meja turun temurun ni dari semester 2 dok guna meja ni bila study...jugak tempat syauqi memanjat bila mak dia alpa
p/s: kursus bahasa melayu sudah tamat, ada kesilapan ejaan dak dalam post aku yang campur aduk bahasa ni? haha

Thursday, May 17, 2012

serabut? serabai?

sebut macam nak sama tapi lain maksud..haha tapi memang aku tengah serabut..dulu awal sem semangat nak studi apa semua kan..tapi bila lama-lama semangat makin luntur...seminar ke-4 dah makin mandom...hukhuk ada lagi satu esemen waiting list, satu hal-done, tutorial dok bertangguh, skrip yang belum jalan apa-apa, soal-jawab yang ada lagi 4 soalan x buat lagi..nak kena hafal semua tu plak..adoiii

kelas dah la weekend ni ja..x lama dah tu, esok lusa ja pun...mana aku nak cari kerajinan ni...dan bila dah serabut tido pun tidak lagi aman..tengah lena dibuai mimpi indah pun boleh terjaga sebab teringat keja sekolah ni...macam mana nih?? huhu

Saturday, April 21, 2012

rutin biasa

hari ni macam minggu sebelumnya rutin biasa datang sini lagi sebab ada kelas cuma kali ni aku pegi lebih lambat..kul 7 lebih baru bertolak dari rumah kampung..singgah juru untuk bekpes dan reload plussmile, pastu sambung perjalanan singgah lunch dekat mc donald puncak alam, masuk kelas petang yang mana kelas aku hari sabtu memang cuma ada satu ja...dan kelas tu cuma 50 minit x sampai...wah tunggu lagi..call encik hubby trus check in hotel dekat meru...

petang plak sebab x tau nak pegi mana dan x tau nak makan dekat mana maka jalan-jalan pasar malam dekat sini..sebab teringin nak makan ni
jalan-jalan jumpa gak gerai yang jual feveret aku ni...syaza pun makan dengan beria..tapi teringat plak dekat syauqi..hmm harap-harap ok la bujang aku tu duduk dengan tok dia..mak yang pun x dak sebab ikut skali kali ni..pegi berdating dengan BFF dia
ni plak sok lunch mesti kena cari...pun feveret jugak ni..sebab dekat espi x jumpa yang memenuhi kpi aku..haha tempe garing pastu salut sikit ja sambal..memang sedap makan ngan nasik

kredit to: cini dan cini

mak aku pesan suh beli durian dekat rnr bukit gantang...wahh gamak satgi sampai rumah pening-pening lalat x dengan bau durian tu? ke ada cara lebih mudah nak beli dan bawa durian ni..huhu

Tuesday, April 10, 2012

sms cinta dari uitm

sejak 2 menjak ni selalu sangat dapat sms cinta dari uitm..haha mula dengan result periksa..suh check email dia akan emailkan dekat email sendiri brapa dapat..brapa pointer semua-semua la, lepas tu nak lagi best pasal yuran mula dengan aku lambat bayar yuran hari tu sebab cari dana nak bayar kan..haha

mula dia bagi kata potential gugur taraf..ok masa tu dah kalut dah cari dana, hari jumaat 30hb aku dah p bayar sebab tarikh tutup dia 5hbapril, pastu dia ada cakap dekat web kalau bayar 3 hari sebelum tarikh tutup kena call dia bgtau, sebab aku rasa 30hb dengan 5hb tu lebih dari 3 hari aku x call la dia

pastu hantar plak kul 3 tadi kata dah gugur taraf..gelabah la sat..haha check lam bendahari dah tulis yuran dah bayar..nombor telefon bendahari tu punya la banyak semua enganged dengan x berangkat..memang bagi orang angin ja..geram oh last call sebelum berputus asa ada jugak orang angkat..bagi nombor matrik pastu dia kata abaikan ja sebab dah bayar

tup tup jap tadi dia sms lagi..sila abaikan jika pembayaran sudah dibuat..haha memang suka bersms la uitm skang ni..nasib la nombor dia 15888 kalau 012 ke 013 aku dah ada member sms baru dah lepas ni..haha

5 hari 5 malam

plan baik la punya kan..tapi sungguh memenatkan...minggu lepas bersempena dengan aku pegi kelas hari sabtu ahad maka ajak la mak aku skali lajak sikit pegi johor tengok si kecik Nur Qhaireen Sufiah...agenda awal adalah pegi kami 4 beranak plus mak aku..jadi 5 orang tapi last minute akak aku suggest tambah skali adik aku paling bongsu si syazwan..awal aku dan mak x mau bawak sebab tau dah dia kalau dengan syauqi memang x belaga angin..slalu sangat berebut barang..

rabu malam
bertolak balik kampung..masa ni aman damai la travel sebab 3 branak ja si syauqi dok kat rumah tok dia dah..syaza plak bagi nenen memang lena sepanjang jalan..peluk-peluk ngan selimut sikit memang ternganga la tdo dia

khamis pagi
bertolak pegi trus ke johor..tunggu sorang-sorang bersiap memang bagi tambah angin lam badan..aku tunggu kot, ko tunggu aku, habis brapa lama nak tunggu? boleh buat si syauqi membuang dua tiga kali baru nak gerak

khamis petang
sampai johor dalam pukul 6 lebih..badan memang penat..siapkan budak-budak tu angkat barang..elok ja ready untuk tido..dan letak kepala ja memang trus sampai ke bulan dan bintang..haha

jumaat petang
bertolak pegi meru..stay hotel kat sana sebab sabtu petang dengan ahad pagi aku ada kelas dekat puncak alam..baru aku tau kalau dari johor nak pegi meru x la jauh mana..dalam 2 jam lebih ja

sabtu pagi
pegi bekpes plus lunch dan bawak budak-budak tu pegi playground dekat tepi tasik..spend 1 jam lebih gak la dekat citu...si syauqi plak main banyak sampai membuang..sungguh la x sopan itu budak..haha

sabtu petang
aku masuk kelas, mak aku dan encik hubby pegi giant beli buah prune untuk syaza sebab x membuang...sambil main playground dalam giant tu...baru tau rupanya mainan kat giant si kuda-kuda boleh goyang-goyang tu free x payah bayaq macam kat tesco

sabtu malam
jalan-jalan i-city tapi penat oh sebab kena parking jauh...dah la toilet x dak tempat tukar lampin..sambil cuci syauqi sambil dok menyumpah sebab i-city x mesra baby.haha bagi syauqi ngan syazwan naik kuda yang pusing-pusing tu..si syazwan relax ja tapi si syauqi memang geleng-geleng kepala x mau naik dah..penakut rupanya anak aku tu

ahad pagi
siap-siap pegi ambik modul ngan kelas..kalut sikit selain dari rush nak balik selepas kelas habis pukul 3..sempat la sampai rumah dalam pukul 8 lebih..tu pun singgah dekat tapah untuk solat dan bukit gantang sebab lupa basuh botol susu syauqi

summary
1. si syauqi memang kerap membuang..sepanjang sehari tu tah brapa kali dia membuang, memang lawas sangat la dia, kalau sapa x sanggup memang payah la nak jaga dia
2. si syaza plak memang kalau travel susah nak membuang..malu-malu kot..kena bagi bantuan buah prune baru membuang ahad pagi tu
3. x mo dah travel jejauh dalam keta yang pack..bergaduh la, jerit-jerit, berebut-berebut...wah konon cita-cita nak upgrade keta kan..haha
4. si qhaireen adalah fotostat bapak dia..selain dari baby yang behave...x banyak kerenah, asyik la kena sayang dengan syaza...syaza plak perasan besar nak mengasuh qhaireen, siap nak tolong ayunkan buai
5. rumah mak kak syikin adalah banyak tangga, maka anak-anak aku yang jakun x penah jumpa tangga ni seronok la dok panjat selain dari syauqi x penah rasa rumah papan ni..seronok lari-lari sebab bunyi papan kena pijak
6. i-city yang x mesra pelanggan..kena park jauh padahal bayar rm10 nak masuk dalam tu..pikir 16 kali nak pegi lagi
7. macam seronok lak jenjalan ni kan..kena buat plan la pegi jenjalan mana2..tapi bukan yang travel lama2 naik keta
8. dapat bekpes nasi ambeng dengan makan lontong..haha sudahnya sampai hari ahad semua menu aku ada tempe..encik hubby pun pelik apahal bini dia asyik dok makan tempe..habis kalau balik sp bukan banyak kedai masak tempe
9. jam tangan aku ntah mana dah aku hilangkan..hukhuk rasa macam dekat hotel tu..sayang oh tapi dah sampai kedah baru teringat
10. baju untuk laundry memang melampau la..kat kampung dah basuh satu round balik rumah tambah lagi 2 round dan ada lagi sekali nak basuh...sabar je la, nasib esok cuti umum..leh sambung kemas rumah apa yang patut

p/s: gambar memang x dak lansung sebab x bawak keluar kamera lansung dari beg..huhu

update: jam tangan kesayangan dah dijumpai selepas beg terakhir yang belum aku kemas aku godek-godek, rupanya ada selit dekat tepi...sebelum tu dah gigih korek semua ruang dalam keta, beg-beg, siap call kak syikin tanya kot-kot aku tinggal kat sana...rasa lega dalam hati =)

Monday, January 9, 2012

kejap lagi exam

ish sempat lagi tengok blog, fesbuk, ebay ish ish impian dan berangan yang x sudah-sudah
dalam hati masih lagi terfikirkan apakah azam aku untuk tahun baru sebenarnya...
dalam hati masih lagi terfikirkan macam-macam...pasal anak-anak, famili, kerja...habis exam dok tangga keberapa ni???
ohh petang ni exam epidemiology dari jam 2.15 hingga jam 5.15 dari lecturer yang gorgeous(sesuai ke letak word ni describe dia??) tapi hebat la yang pentingnya...harap-harap jawapan aku boleh jugak sehebat dia dan result sehebat dia jugak...amiinnn
(ok gmbr ni adalah google sebab sah-sah bukan aku study finance accounting itu)

tapi...ish banyak sungguh tapi nya..sebab berangan x sudahkan ni kan...kena pegi awal ni tempat exam..kot-kot boleh selak nota last-last minute dan ada jugak tersinggah dalam kepala..huhu

Tuesday, January 3, 2012

wish me luck!

esok akan bermula final exam semester 8 di kala awal tahun 2012..huhu paper untuk esok adalah human relation yang waduh-waduh sudah ku hafal tapi enggak ingat...huhu
guys wish me luck k..paper waktu petang..jangan tersengguk di dewan exam sudahlah...ada 2 minggu untuk strunggle for final, dengan 3 paper yang ku rasa macam 10 paper...harap-harap boleh score lagi semester ini

Monday, December 12, 2011

hari minggu ku..

tengok je tajuk dah x suspen kan..ape la sangat ceritera di hari minggu ni kan..haha ni sebab dah buntu nak mencarikan tajuk yang debomb..maka lantak la tajuk macam tu pun..haha

hari minggu macam biasa la travel balik kampung hantar si syauqi duduk dengan tok, then makpak dia pegi puncak alam bawak si syaza sebab mak dia nak masuk kelas..haha sungguh la x suspen

nape yek makin lama ambik degree ni makin la rasa serabut hidupku ini..dulu rasa macam boleh ligan dah..ni macam makin jauh x terkejar dah ni..huhu sungguh bila serabut dah terlintas dalam ati nak quit..tapi sungguh la a big no no..dah semester 8 ni lagi sikit ja lagi nak sampai ke semester 11..tapi 3 takuk tu banyak la jugak..huhu

x pe tinggal nak catch up untuk subjek yang ada final ja nih..(ayat motivasi untuk diri sendiri)

Monday, October 24, 2011

pengalaman itu memang berharga

ada sorang best friend aku penah bertanya..."ang kerja, belajar pastu ada anak lagi...macam mana ang handle masa?" soklan bonus tu sebabnya aku pun tidak tahu..haha jawapan aku pada dia mudah sahaja "nanti ang ada anak ang tau la" ohh "ang" tu maksud "hang" dalam bahasa kedah atau bahasa baku adalah awak atau kamu

sebabnya masa first sambung belajar aku baru mengandungkan syauqi then lepas bersalin di hari ke 30, aku kena menduduki peperiksaan...nasib aku di kira baik sebab sambung belajar pjj dekat uitm yang mana banyak cawangan dia dekat malaysia ni...aku berpantang dekat kuala nerang pastu menumpang exam dekat uitm sungai petani yang perlu travel cuma 2 jam perjalanan...kira nasib baik lagi la kan, sebab aku penah juga dapat message dari facebook sorang teman ni tanya macam mana nak apply pjj course yang aku ambik sebab dia ambik pjj usm tapi kena masuk kelas intensif 3 minggu(x sanggup aku berpisah dari anak 3 minggu...x rela sungguh)

then rezeki Allah untuk aku, mengandung lagi anak ke2, di semester ke3(kalau ikut uitm aku semester5) dan ulang balik rutin sebelumnya, hari ke14 berpantang kena travel untuk ambik exam...(pastu trus pasang implan sebab serik nak study dengan anak keliling aku..haha) sampai ada pensyarah aku penah cakap "eh tiap-tiap sem i jumpa you mesti you pregnant...masa bila yang you x pregnant?" ye lah encik lepas ni saya tunggu konvo baru pregnant balik...hihi

kadang ada jugak rasa penat sambung belajar ni...tapi bila fikir nanti bila anak aku mengadu belajar tu payah x kan aku nak cakap dulu aku pun belajar separuh jalan...ohh tidakk maka biarpun susah aku kena kuatkan hati...lagi 2 tahun setengah sebelum boleh rehat dari penat ni..huhu dan sungguh la pengalaman itu lebih banyak mengajar aku sebenarnya...

nanti bila anak-anak dah besar bolehla aku cerita macam mana aku sambung belajar masa derang masih kecik...dan jugak pengalaman orang yang x berapa sukakan budak-budak ni menjaga anak...sungguh lepas dapat anak baru aku belajar sebenarnya...sebelum ni nak pegang baby pun aku x pandai!

maka jawapan aku mula-mula tadi lebih meyakinkan aku.."nanti ang ada anak ang tau la" hihi buat kawan aku tu... next sem boleh la rasa yer...hihi owh kawan aku ni sambung jugak course aku dan bakal dapat anak tahun depan...masa tengah sem...mungkin jugak ambik exam cam aku dulu..dalam pantang...p exam pakai stokin ngan sweater dengan duduk kepit-kepit, tengah jawab exam rasa bengkak di dada sebab tinggal anak kat mak kat kampung...ko ada?? hihi

Monday, September 19, 2011

sesi hari ini selepas bercuti

ni adalah sesi yang ketiga hari ni...biasa selalunya sesi pertama lebih meriah, sesi kedua kurang cikit, sesi ketiga lagi kurang...tapi nak fokus pada hasil kedua-dua belah...selepas 3 hari bercuti, hari ni hasil setiap sesi adalah lebih seimbang...nak sama ja jumlah dia...(dalam hati sudah ada taman tgk hasil hari ni...lalalala)

owh cik kebaya...blk ni leh godek-godek almari cari kebaya yang dah lama ku simpan...lalalala

3 hari bercuti balik kampung encik suami...melawat ibu mertua tercinta dah jugak merasa nasi kerabu yang dirindu...ngeh ngeh kat sana nasi kerabu dengan ayam baru rm2.50 kat cni rm2.50 baru dapat nasi kerabu dengan lauk telur masin je...sob sob lepas ni kena belajar-belajar buat la nampaknya

hujung minggu ini jugak dah bermula kelas untuk semester baru tapi buku belum baca...bila la seru nak datang ntah...hai pointer nak tinggi buku malas nak baca camno tu??

Sunday, August 21, 2011

semester baru

wah cuti lama konon nak berehat pun lama...tapi awat aku rasa cam kejap ja ntah...pejam celik pejam celik dah start daftar subjek untuk semester baru pastu bulan 9 karang dah start masuk kelas balik...subjek pun dah siap daftar harap-harap semester depan boleh lagi score macam sem lepas...biarpun bukan 4 flat dapat 3 flat ke atas dah kira hebat dah...sebab target aku biarlah grad dengan pointer 3 ke atas...

sebelum ni dah repeat satu paper...sebab target nak cepat habis tapi bila fikir-fikir balik x guna gak cepat habis tapi pointer teruk...maka buat solution subjek yang ada final exam aku ambik x lebih dari 3 subjek...yang x dak final boleh la ambik lebih...sem lepas cuma 3 subjek yang ada final exam aku ambik...alhamdulillah boleh la pass dengan senyuman...hihi maka sem ni nak buat lagi macam tu

orang lain nak ambik banyak tu cerita lain la kan...dah sedar dengan kudrat diri...mana nak study, nak keja, nak uruskan hal-hal kat rumah lagi...maka ambik takat termampu...orang lain grad awal pun x pe la...ku pilih yang slow tapi selamat...anak sudah 2 kerja pun makin la double kat rumah tu...ayat pasrah

Tuesday, April 5, 2011

seploh hari...waa x lama dah

hari ni tgk lilypie dah lg 10 hari...dah x lama dah tu...tapi tanda-tanda jelas nak bersalin still lagi x nampak...tanda2 lain tu semua dah nampak harap-harap biarlah ontime dan x lebih dari tarikh jangka...x mo la lebih jangka ni sebab experience lepas kena induce sangatlah sakit...huhu

hari ni dah melawat klinik desa dekat sini, bgtau pasal pindah kes semua dan ahad ni kena jumpa doktor, sebab kes transfer...pengalaman dulu hari jumpa doktor tu la aku dah bersalin, kali ni kalau jadi macam tu jugak kira ok la sebab cuti bersalin aku bermula 10hb4...kalau bersalin lambat dari tarikh tu cam rugi la jugak...

tarikh exam final jugak dah kuar...kali ni aku ambik 3 paper ja final, lagi dua coursework yang x ada final, sangat berbeza aku rasa yang ada final dengan x ada ni, dan aku rasa lagi best yang x ada final sebabnya dah habis seminar trus blh berbahagia, ni dah habis seminar kena dok baca-baca lagi sebab nak prepare nak masuk exam...

kali ni aku akan masuk exam macam sem mula-mula dulu la dengan pakai stokin masuk dewan..tapi kali ni cuma dua kali pegi merbuk nun sebab ada 2 paper kena hari yang sama, pagi dan petang, tapi x pe lah penat satu hari ja, campur lagi satu hari kiranya cuma 2 kali penat g exam dalam pantang...lepas tu relax di rumah sampai habis pantang pastu tunggu bulan 9 nanti baru masuk belajar balik...lama gila cuti sem, nasib aku part time kalau full time leh g cari keja dah...hehe

apa-apapun dah kena sesuaikan diri untuk menghabiskan masa dirumah berlepak-lepak menonton tv sambil mengemas apa yang patut..jangan nanti bosan balik udahlah

Sunday, January 23, 2011

kalendar akademik baru...

nampaknya betul la aku akan bercuti sem lebih panjang macam entri aku yang sebelum ni pasal cuti yang lebih panjang tu...tapi mestilah ada pro dan cons dia kan, sebabnya lepas tu lansung x ada cuti sem...ambik kau lepas exam trus start kuliah baru...mungkin sebab nak selaraskan masa kot...dan semester lepas tu cuti sem dia pun x panjang sangat...cuti pendek ja...huhu dan lebih buruk ckit cons dia bila tgk tarikh tamat belajar aku habis cepat pun jadi 2014 bukan lagi 2013...huhu lambat jugak nak dapat ijazah...tu pun kalau x ada sangkut paper dan la aku grad 2014 kalau dak jadi la 2015 ke 2016...ishh nauzubillah mintak2 la sempat 2014 tu aku grad...amiin


nak tengok lebih lanjut g kat cni... owh harap2 sem ni dapat la flying colour yang di idam2kan...harap2 lah

Tuesday, January 18, 2011

sem baru...kepala udah ting tong

pejam celik pejam pejam ehh dah terlebih pejam kan rupanya dah masuk semester 4 aka semester 7 aku ambik degree rupanya...result adalah hampeh jugak semester lepas maka silalah salahkan diri sendiri sambil hempas2 kepala dekat bantal tanda sedih dengan result yang malu nak tunjuk dekat orang tu...hahaha lain la aku dapat ad nnt masa tu baru la aku nak war-warkan dekat satu dunia kata aku dapat ad kan...ni dah dapat result pun cukup2 makan lepas tu jatuh pointer dari semester lepas padahal orang lain beranak pinak jugak masih jugak score 3 pointer lebih...huhu

ok habis dah sesi mukadimah aka ceramah tengah hari untuk diri sendiri...huhu hari sabtu dengan ahad lepas (dikala warga kedah bercuti am sebab besday sultan kedah) aku dengan selamatnya dah masuk kelas untuk semester baru dengan harapan berkobar2 nak baiki result semester sudah2, harap2 dapat la aku pointer yang lebih membanggakan diri sendiri hendaknya...amiiinn

dan mengikut kata2 pensyarah semester baru ni kena selalulah menjenguk ke iclass dan meninggalkan jejak anda disana...aku pun dah kata semangat berkobar2 kan balik esok tu trus buka iclass dah kata esemen, nota, kena check dan donlod kat sana...tapi adalah hampeh! apa pun x ada...dah jadi clueless lecturer x upload ke sistem masalah ke mata aku masalah sebab aku x nmpak sebarang butir esemen pun dekat ctu...err ada wakil2 mana nak komen?

semester ni jugak aku ambik mandarin sebagai bahasa ketiga dengan harapan lepas ni jumpa mana2 apek cina ke minah2 amoi ke leh la aku tegur dengan confidennya dalam mandarin...chewahh angan2 tu harap2 jadi la realiti...tapi itulah masuk first class pun lidah cam tergeliat...first class kot baru lagi orang kata...lepas ni terer la kot...selain dari lepas ni nak kena cari lab yang guna alat yang buat western blotting...jangan tanya aku apa benda alat tu nanti lepas aku jumpa lab yang ada alat tu baru aku cerita lebih2...kalau x jumpa lab gov terpaksa la aku kuar duit g bp lab x pun apa2 lab swasta yang ada kat sp ni...nasib sp banyak gak lab swasta...ehh hubby aku bukan keja lab ke...hehe

maka semester ini jugak aku dengan ini berazam nak rajin2 baca x nak dah last2 minit...sudah2 la duduk pointer cukup2 makan tu...nak gak merasa 3 keatas dan atas...amiiinnn

Tuesday, January 11, 2011

cuti yang lebih panjang??

sebelum ni cuti semester dalam 3 bulan yakni mei sampai julai tapi bila tgk announcement baru kat web istudent nampaknya lagi lama la aku bercuti semester ni...wah sempat la bb nanti besar ckit baru kena tinggal/ travel ngan mak dia pegi kelas...wa wa lama tu mei sampai september goyang2 kaki...lalala

korang masih muyskil? haa p la tengok kat link ini dan jugak ini