First time buat resepi ni prepare nak puasa ni...boleh la dapat dalam dua botol kaca yang beli RM15 tahun lepas...boleh bagi dekat mak sikit ^_^
BAHAN-BAHAN1. Ikan masin (200gm atau dalam RM6-7) -ikan talang/ikan kurau rendam sekejap untuk hilangkan rasa masin ikan
2. Lobak masin -100gm potong kecil-kecil
3. Bawang merah 8 biji
4. Bawang putih 5 ulas
5. Halia di hiris memanjang
6. Cili padi 20 biji
7. Kismis (raisin)
8. Cuka 1 1/2 cawan
9. Gula 1 1/2 cawan
10. Garam kalau perlu
11. 1 sudu besar serbuk kari daging di bancuh dengan air
BAHAN BLEND
2 Biji bawang besar
4 Ulas bawang putih
10 Biji cabai kering (kalau dah blend dalam 3 sudu besar)
CARA-CARA
1. Bawang merah dan bawang putih dibelah 2 atau 3. Rebuskan bawang merah, bawang putih dan halia dalam cuka tadi selama 3 minit cukup dan padamkan api. biarkan sekejap (jangan dicampur air dalam ni).
2. Gorengkan ikan tadi sampai garing angkat dan ketepikan.
3. Kurangkan sikit minyak tadi, tumiskan bahan yang dah diblend tadi sampai naik minyak. tambahkan serbuk kari dan tumis lagi sampai naik minyak.
4. Masukkan bahan direbus tadi sekali dengan cukanya sekali. Tambahkan gula.
5. Masukkan cili padi, kismis, lobak masin kacau sebentar dan masukkan ikan masin tadi. Kacau dengan api perlahan sampai pekat dan likat kuahnya.
6. Akhir sekali rasakan garam kalau perlu, manis gula dan masam cuka.
No comments:
Post a Comment