Sambal totok tapi bukan jawa tapi makan jugak sampai ketagih...hihi rasa pedas-pedas cabai tu plus rasa rangup-rangup ikan bilis boleh menambah nasik 3-4 pinggan ^_^
BAHAN-BAHANSegenggam ikan bilis di bersihkan dan ditoskan airnya
5-6 Biji cili api @ cabai melaka
2 Biji cili besar @ cabai besar
Secubit belacan
Sebiji limau kasturi atau sahiris limau nipis
Sebiji bawang besar dihiris nipis
Sebiji bawang putih
CARA-CARA
1. Goreng ikan bilis sampai garing, angkat dan ketepikan.
2. Goreng bawang besar dan bawang putih sampai layu angkat dan ketepikan.
3. Goreng cili api dengan cili besar. (Hati-hati sebab meletup-letup).
4. Tumbuk bawang dulu sampai hancur lepas tu tambah lada tumbuk sampai hancur masukkan belacan bagi sebati.
5. Perahkan limau nipis atau limau kasturi dan gaulkan, Masukkan ikan bilis tumbuk kasar dan sekejap saja bagi rangup dia tak hilang.angkat dan boleh makan dengan nasik. ^_^
No comments:
Post a Comment