Monday, July 9, 2012

bagi susu badan pada anak itu rajin?

ni masa time rutin biasa mengepam di surau...ramai la yang akan komen macam-macam, yang bercerita pengalaman sendiri, yang bertanya pasal penyusuan, yang bagi komen sendiri, yang macam-macam lagilah
tapi antara ramai tu satu point dari kakak ni yang kemain lagi bila dia kata "rajinnya bagi anak susu badan" bagi aku bila dia cakap macam tu sebenarnya nampak sangat kurang pengetahuan dia berkenaan breastfeeding...x pa yang salah kita betulkan..mana yang kita tau x rugi kita berkongsi...nak ikut pendapat tu amatlah dialu-alukan, x mau ikut plak tu hak individu

jawab aku mudah ja, "aku malas sebab tu aku bagi anak aku susu badan" aci ka aku jawab lagu tu?

point aku mudah ja, 1. aku x rajin nak bangun malam-malam untuk bancuh susu bagi dekat anak, ni aku dah rasa masa mula-mula nak bancuh susu dekat syauqi malam-malam, kena jegilkan bijik mata yang mengantuk sebab nak tengok sukatan air panas dengan air sejuk...haha till now keja tu banyak encik hubby yang buat, berbeza dengan bagi susu badan...anak bunyi suakan ja, sambung tido zzzz

2. bila berjalan nak prepare banyak barang, thermos, botol susu, bekas isi susu formula, air sejuk...berbeza dengan susu badan, bawak diri dengan anak plus shawl ke nursing cover, x pun kalau ada nursing room masuk ja situ bagi susu

maka aku berpendapat orang yang bagi anak susu formula ni lagi rajin kot...bangun malam-malam bancuh susu untuk anak, pastu kena bawak banyak barang bila nak g memana, tiap bulan usha mana shopping complex offer susu harga murah

biarpun aku masih lagi menyusu badan tapi lagi sorang tu adalah susu formula *sigh* maka selagi dia masih lagi mahu menyusu formula maka tetap la kena prepare benda-benda tadi tu...redha je la nak membesarkan anak, cumanya malam-malam tetap aku ngelat bangun bancuh susu...

err...encik hubby tumpang lalu...hihi

11 comments:

  1. yes..memang senang kan susu badan..especially bangun malam...tak kacau mr husband jugak..kalau tak mesti kena gilir2 bangun bancuh susu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang dah biasa bgn ok la kot...pz ni dah biasa tengah malam anak bunyi sua ja, nak buka mata tgk sukatan kat botol sangat azab...haha

      Delete
  2. sbnr nyer rajin jugak saper yg bagi susu badan ni terutama org mcm lia ni, yg stok kalau pam susu tu, malu2 jer susu nak kuar.... sampai kena wat 6x sehari pam susu he3...

    tp kita bf anak bukan sbb rajin @ malas tp niat kerana Allah kan & nak yg terbaekkk utk anak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada yang rajin, pump at least 6 kali, buat pp, tandem pumping, pz ni kategori malas...

      Delete
  3. hehehe.. susu badan memang senang.. tak yah leceh2 nak hangkut bakul susu bagai kan.. tapi My delisha minum byk susu.. mamanye x byk susu.. terpaksa jugak topup dgn FM.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe, ada kot tersilap semasa penyusuan x pun rezeki setakat tu...

      Delete
  4. hehehehehehe...betul setuju tuuu..

    ReplyDelete
  5. part tgh mlm tu betol...anak nangis je sumbat nenen & sambung tido...hihi

    ReplyDelete