ni demi merasmikan saffron yang baru dibeli..encik hubby cakap mahal nak mampos..secuit dah rm24.99 tu pun nasib la jumpa jugak dekat tesco sinun..lepas cari di merata-rata..hihi nak buat nasi mendy tapi arang yilek..jadi la nasi saffron..nak macam buat nasi tomato pun ada
bahan-bahan
beras basmathi-1 1/2 pot (rendam dalam 1/2 jam)
air-2 cawan
susu -aku guna fresh milk dalam 1/2 cawan
saffron secuit..cikit je guna ada la dalam 10 lai(rendam dalam air panas)
garam - 1 sudu kecik
bunga lawang 2 biji, pelaga 3 biji
bawang merah seulas, bawang putih seulas
minyak-1/2 cawan untuk menumis (aku kurangkan separuh)
kismis-penambah rasa
cara-cara
1. tumis bunga lawang dengan pelaga, bagi naik bau baru tambah bawang putih dengan merah
2. masukkan beras, kacau sekejap
3. masukkan susu, garam kacau lagi
4. masukkan saffron dengan airnya sekali, air then transfer ke rice cooker
5. masa tengah menddih, masukkan kismis
dah masak baru ku tahu wangi jugak saffron ni..haha asyik dok ulang tengok periuk bila nak masak
encik hubby cakap pasni makan je la saffron sehari selai sebab mahal melampau kan..nak buat macam mana..dah memang rega tu pun
Saturday, December 31, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
x bau kut kalau selai ja...
ReplyDelete